Guldjublet: "Helt otroligt"

En poäng i derbyt hade räckt. Men Häcken ville ha tre. Och efter 4–0 mot IFK Göteborg hamnar SM-guldet på Hisingen. –Att vi kan klara det trots att vi har stor press på oss… det är otroligt, säger tvåmålsskytten Mikkel Rygaard.

Häckenjubel efter slutsignalen i derbyt.

Häckenjubel efter slutsignalen i derbyt.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-10-30 17:46

När slutsignalen gick åkte guldhjälmarna fram.

Med en match kvar har Häcken ett ointagligt försprång i den allsvenska tabellen efter en säsongsavslutning utan minsta guldfrossa.

– Vi skulle ha en poäng de sista två matcherna. Att vi kan göra det på ett så bra sätt, att vinna med 4—0… Jag saknar ord, säger Mikkel Rygaard, som gjorde både 3–0 och 4–0.

– Vi har spelat så bra hela säsongen, så det är välförtjänt.

Enligt Rygaard, en nyckelspelare på mittfältet tillsammans med tvillingarna Samuel och Simon Gustafsson, fick Häcken redan i säsongspremiären med sig ett självförtroende som nu har räckt hela vägen till guld.

– Vår första match mot AIK, att vi kunde vinna den med 4–2 och vara så bra som vi var. Det gav oss ett bra självförtroende, säger dansken och hyllar sina medspelare på mittfältet.

– Samuel och jag hittade varandra snabbt på planen. Vi tänker likadant. Vi har en bra känsla för spelet och det syntes från dag ett. Sedan kom Simon i somras och då blev det ännu bättre. Det har varit väldigt lätt att spela med dem – och svårt för de andra lagen.

"Ganska städad"

Riktigt vad de har ställt till med hade Häckenspelarna en stund efter matchen dock inte ännu hunnit fatta.

– Jag känner mig ganska städad, både inombords och på ytan. Men så klart stolt över det vi har gjort under året, säger Samuel Gustafsson.

– Med våra förutsättningar ska det inte gå. Det vi har gjort är jävla stort på så sätt att det ska inte gå. Vi har skapat en summa som är större än individerna. Och det visar vi ju här idag igen, när vi spelar fotboll med varandra, gör varandra bättre och kämpar tillsammans.

Matchen på Gamla Ullevi var över redan efter första halvlek, då hade Häcken 3–0.

Andra halvlek var en transportresa i väntan på att få fira klubbens första SM-guld i fotboll genom tiderna.

– Jag kommer ihåg min första dag när jag kom hit, då tittade "Fribbe" (Erik Friberg) på mig och sade: "Jaha, då blir det guld igen", säger 2–0-skytten Johan Hammar till Discovery+ (duon vann SM-guld med Malmö FF 2013).

– Vi båda skrattade och sade: "Nej, det händer aldrig". Och nu står vi här. Jag kan inte ta in det, det är helt overkligt.

"Svårt att ta in"

Trotjänaren Erik Friberg, som avslutar karriären efter säsongen:

– Det blir väl inte större än så här. Det är helt otroligt. Det blir väl inte ett bättre slut på karriären än att få vinna med klubben man tycker bäst om. Det är svårt att ta in.

Skyttekungen Alexander Jeremejeff har med sina 22 mål varit en av Häckens viktigaste spelare. Men själv vill 29-åringen lyfta just Erik Fribergs betydelse för SM-guldet.

– Erik är den största vi haft, en kultbärare som byggt föreningen från att den inte var så mycket till att vi nu går ut och vinner hela serien. Det gör vi inte utan Erik, säger Jeremejeff till Discovery+.

Häckensspelare firar guldet i omklädningsrummet.
Häckensspelare firar guldet i omklädningsrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!