För svensk del började allt den 29 november 1969. Då sändes för första gången SVT:s Tipsextra. Matchen mellan Wolverhampton och Sunderland slutade 1–0 inför dryga 21 000 åskådare på ett snöigt Molineux stadium.
En match bland många andra på de brittiska öarna, men en oförglömlig eftermiddag för många nordbor. I Sverige kom lördagar snabbt att bli synonymt med Tipsextra.
Om svenskarna snabbt fattade tycke för den brittiska fotbollen så var det inget mot förälskelsen som drabbade vårt västra grannland, där “Tippekampen” gjorde entré i tablån samma dag som Tipsextra.
– Men det finns även flera andra saker som har bidragit till de starka känslorna, säger Knut Espen Svegaarden, fotbollskrönikör på VG.
"Knöt an till England"
Han har funderat mycket på den norska förkärleken för brittisk fotboll och nämner bland annat den geografiska närheten länderna emellan, relationen under andra världskriget och VM 1966 som England vann på hemmaplan.
– Sverige var med i alla mästerskap, men Norge var inte särskilt bra och var aldrig med. Det gjorde nog att vi knöt an till England på ett annat sätt.
I dag betraktar många i Norge ett brittiskt lag, snarare än ett norskt, som klubben i sitt hjärta. Årligen reser över 100 000 norrmän till de brittiska öarna för att se sina favoritlag på plats. Ännu fler är betalande medlemmar i supporterklubbar.
Manchester Uniteds skandinaviska supporterklubb, världens största utanför Storbritannien, har tre lokalavdelningar i Danmark, sex i Sverige – och 51 i Norge.
Enligt Lars Tjærnås, krönikör på Aftenposten och expertkommentator på Viaplay, har många norrmän i generationer formats till engagerade supportrar.
"Man lägger enormt mycket tid och pengar på att odla passionen för sitt favoritlag. Det gäller alldeles oavsett om det finns norska spelare i klubben eller inte", skriver han i ett mejl till TT.
Underbarnet Haaland
Inför säsongen har förra årets Premier League-vinnare Manchester City gjort klart med det norska underbarnet Erling Braut Haaland, en av världens formstarkaste målskyttar.
I sin första start för City, en träningsmatch mot tyska jätten Bayern München, behövde nyförvärvet från Dortmund bara tolv minuter innan han tryckt in sitt första mål.
Landslagskollegan och mittfältaren Martin Ødegaard är nyutnämnd lagkapten i Arsenal.
Norska världsstjärnor med framträdande roller i engelska storlag låter som en dröm för varje inbitet Premier League-fan, men någon patriotisk yra är det inte tal om, säger Knut Espen Svegaarden.
– Det bidrar säkert till att intresset väcks bland de yngre, men de flesta bryr sig inte.
"Magin försvinner"
TT: Det är business as usual?
– Ja. Jag känner många som rentav tappat respekten för sin favoritklubb när de värvat en norsk spelare. Man har haft resorna till England som något spännande och eget, och så kommer det plötsligt en spelare man sett i den norska ligan. Då tycker många att magin försvinner.
I fredagens premiärmatch väntar Londonderby mellan Crystal Palace och Arsenal, med Martin Ødegaard som förväntad huvudrollsinnehavare. På söndag är det Erling Braut Haalands tur när Manchester City gästar West Ham.
Även om många norrmän ser sin passion för brittisk fotboll som för stor för att låta sig ryckas med i hysterin kring enskilda spelare så är Lars Tjærnås och Knut Espen Svegaarden överens om att stjärnduon sannolikt kommer att gå till historien som två av norsk fotbolls allra största.
– Spelare som Henning Berg och Ole Gunnar Solskjær rankas högre eftersom de var där i åtta, tio, tolv år och uppnådde väldigt mycket. Vi får vänta och se, men de har alla förutsättningar för att lyckas, säger Knut Espen Svegaarden.