Häcken föll på tilläggstid: "Tuff förlust"

En kalldusch direkt i början och en till på tilläggstid 90 minuter senare. Häcken åkte på en tung 1–2-förlust mot Benfica i Champions League-gruppspelet. –Det finns inte mycket som är värre, säger Elin Rubensson.

Elin Rubensson deppar efter förlusten.

Fotboll2021-11-17 20:40

Häcken var på jakt efter en ny trepoängare och hade gott om självförtroende efter segern i Lissabon i förra veckan.

Men hemmamatchen mot Benfica fick en mardrömsstart när portugisiskorna tog ledningen redan i den tredje minuten.

Häckenförsvaret hade förtvivlat svårt att rensa undan bollen efter en hörna, vilket blev ödesdigert när bollen efter fem-sex försök hamnade hos Cloé Lacasse.

Lacasse, tremålsskytt i Benficas avgörande kvalseger mot Twente tidigare i höstas, drog till ett skott som Jennifer Falk fick ena handen på men inte kunde hålla.

Häckens svar lät dröja på sig. Men med knappt 20 minuter kvar fick laget straff, efter en solklar handssituation i Benficas straffområde.

Precis som i Lissabon förra veckan klev Elin Rubensson fram – och precis som senast gjorde hon mål. Det såg in i det sista ut att rädda en poäng, men med Catarina Amados mål på tilläggstid försvann den igen.

– Det finns inte mycket som är värre än att släppa in ett mål i sista minuten, så det är klart att man blir tom, säger Elin Rubensson besviket efteråt.

Tuff lottning

Häcken fick en tuff lottning i det första Champions League-gruppspelet på damsidan. Inte helt oväntat blev det också klara förluster mot franska giganten Lyon (0—3) och tyska storlaget Bayern München (0—4) när gruppspelet inleddes.

I förra veckan kom dock äntligen en seger, även om det krävdes ett sent straffmål för att slå Benfica den gången.

Benficatränaren André Vale medgav inför matchen att Häcken överraskat honom i mötet i Lissabon.

– De verkade verkligen ha sett våra två första matcher, mot Bayern och Lyon, och hade justerat sin strategi efter det, sade Vale till TT.

– Men det är som är så härligt med fotboll, det är som att spela schack. Alla kan flytta runt sina pjäser och så får man anpassa sig efter det. Och det är precis vad vi har gjort sedan den senaste matchen.

Avbräck i startelvan

Häckentränaren Robert Vilahamn hade samtidigt tvingats kasta om en hel del i startelvan.

Jämfört med 1—0-seger in Lissabon i förra veckan saknade Häcken dels Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg vars kontrakt gått ut, dels anfallsstjärnan Stina Blackstenius som är skadad.

Kanske bidrog det till att spelet inte riktigt stämde i den första halvleken.

– Men samtidigt var det väldigt bra prestationer på alla tre, så det var inte det som gjorde att vi förlorade, säger Häckentränaren Robert Vilahamn.

Utöver det tidiga målet var det Häcken som hade visst grepp om matchen, trots att Benfica pressade högt. Men i de avgörande lägena närmast det portugisiska målet var tempot lite för lågt och passningarna och avsluten lite för dåliga.

Häcken hade några bra chanser att avgöra i slutet av matchen, men fick i stället ett nytt baklängesmål emot sig. Hisingslaget står därmed kvar på bara tre poäng och är sist i gruppen med två matcher kvar.

– Det kommer att vara tufft, men vi har inte gett upp. Vi kommer att kämpa vidare, säger Häckenmittfältaren Johanna Rytting Kaneryd.