Häcken föll tungt mot Lyon

En mardrömsstart på matchen och två nya kallduschar direkt efter paus. Häcken fick en tung premiär i Champions Leagues gruppspel och förlorade till slut med 0–3 mot franska storlaget Lyon. –Vi spelar mot ett väldigt bra lag i dag, säger Häckentränaren Mats Gren.

Häcken fick en jobbig kväll mot Lyon och var chanslöst på hemmaplan.

Fotboll2021-10-05 18:06

Lyon är Europas mest meriterade fotbollsklubb hittills på damsidan, med bland annat sju titlar i Champions League. Ett visst övertag var därför rätt väntat när det historiska första gruppspelet drog i gång på Hisingen.

Det franska storlaget, på revanschjakt efter att ha åkt ut redan i kvartsfinal förra säsongen, fick dessutom en drömstart på matchen.

Det hade gått mindre än tio minuter när en försvarsmiss på Häckens vänsterkant gav Daniëlle van de Donk både bollen och fri väg in i straffområdet.

Nederländskan slog sedan en passning snett inåt – perfekt till Melvine Malard. Och den 21-åriga Lyonanfallaren, som hyllats som ett av den europeiska fotbollens största framtidsnamn, bredsidade enkelt in ledningsmålet.

– Det är lite oturligt att de gör mål så tidigt, säger Mats Gren efteråt till Uefa.

– Sedan var det lite synd att det kom två mål till så snabbt sedan (i andra halvlek), varav ett på en fast situation där vi normalt sett inte släpper till något.

Även Häcken hade visserligen sina chanser in inledningen av matchen. Men de franska var desto vassare och utan Jennifer Falks storspel hade den franska ledningen kunnat vara både ett eller två mål större redan i halvtid.

I stället kom nästa franska mål nästan direkt efteråt.

Oturligt självmål

Häckenspelarna hängde inte riktigt med när Lyon kom i ett snabbt anfall och lika snabbt bytte sida. En misslyckad rensning senare fick Catarina Macario ett läge mitt i straffområdet och klippte in 2–0-målet.

Ett par minuter senare var det dessutom dags igen, när Stine Larsen oturligt nickade bollen i eget mål på en Lyonhörna.

Häckentränaren Mats Gren satsade på samma elva som i segermatchen mot Rosengård (2—0) i lördags och självförtroendet från den matchen märktes.

Men mot Lyon hade det behövts lite mer skärpa, både i försvaret och i anfallet.

Och lite mer tur.

Som när Stina Blackstenius i första halvlek fick ett friläge. Blackstenius var på god väg att runda Christiane Endler i Lyonmålet. Men den chilenska landslagsmålvakten – 1,87 meter lång – sträckte ut sig, stoppade försöket och fick de drygt 4 000 åskådarna att brista ut i en kollektiv besviken suck.

Hegerberg tillbaka

I stället fick Lyon desto bättre utdelning på sina chanser och den stabila ledningen gav med knappt en kvart kvar Ada Hegerberg chansen till comeback.

Norskan har både en korsbandsskada och en stressfraktur i skenbenet bakom sig och hade inte spelat sedan i januari 2020. Men redan i halvtid var hon ute och värmde upp på egen hand i ösregnet på Hisingen och till slut fick hon lite speltid också.

Hegerberg, mesta målskytten hittills i Chamipions League med sina 53 fullträffar, fick dock lämna planen mållös den här gången.

Det fick å andra sidan även Häcken, trots några hyfsade anfall även i den andra halvleken. Redan i nästa vecka väntar dock nästa gruppspelsmatch för Göteborgslaget, borta mot Bayern München.

Lyons Ada Hegerberg fick till slut göra comeback.
Fakta: Champions League

Damernas Champions League-fotboll spelas denna säsong i ett nytt format.

16 lag deltar i ett gruppspel, med fyra lag i varje grupp.

Häcken, det enda svenska laget som kvalat in, spelar i samma grupp som Lyon, Bayern München och Benfica.

De två bästa i varje grupp går till vidare till slutspelet.

Häckens matcher:

5 oktober: Lyon (hemma, 0–3), 14 oktober: Bayern München (borta), 10 november: Benfica (b), 17 november: Benfica (h), 9 december: Bayern München (h), 15 december: Lyon (b).

Källa: Uefa.