Häcken i guldläge: "Eufori av känslor"

Häcken tar segertåget hem till Hisingen efter 1–0 borta mot Djurgården i den allsvenska seriefinalen. Var det också guldtåget som gick? –Vi har tuffa matcher kvar, vi får bara spela Häckenfotboll som jag tycker vi gjorde i dag, säger matchhjälten Lars Olden Larsen.

Häckens matchhjälte Lars Olden Larsen kramas om efter målet som gav 1–0 i den allsvenska toppmatchen mot Djurgården.

Fotboll2022-10-09 19:29

Festförstöraren på Tele2 arena i Stockholm blev Olden Larsen som gjorde matchens enda mål i slutskedet av den första halvleken.

– En av de bättre dagarna i min karriär, en fullsatt bortasektion och att vinna i dag i en så viktig match är jätteskönt. Det var eufori av känslor när matchen var slut och man kunde fira, säger han.

1–0 till Häcken alltså, ett mål som blev omdiskuterat.

Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström satte i gång spelet på Hjalmar Ekdal som drev uppåt i banan. Häckens skyttekung Alexander Jeremejeff var där och störde, Ekdal föll omkull varpå Jeremejeff snodde åt sig bollen och spelade vidare till Ibrahim Sadiq. Sadiq såg i sin tur en lucka på den bortre ytan där Olden Larsen dök upp och rakade in 1–0 för gästerna.

Missnöje i Djurgården

Glädje hos de gulsvarta, missnöje hos de blårandiga, som ropade på både offside och frispark för Ekdal i situationen före.

– Jag upplever att jag blir lite riven i ryggen. Jag har inte kollat på det, jag låter det vara så. Jag sätter mig i en för dålig sits från början, jag har bara mig själv att skylla, säger Ekdal.

Jeremejeff anser inte att det skulle varit frispark.

– Jag har inte sett det igen, men han ska vända om, han tar fram bollen och ska vända tillbaka, då läser jag det. Jag märker att han blir lite stressad och tappar kontrollen på bollen.

Längst bak spikade Peter Abrahamsson igen.

– Det var la gött, riktigt gött.

TT: Hur gött är det?

– Det är jättegött.

– Riktigt bra i första halvlek, vi dikterar matchen fullständigt och tar ledningen välförtjänt. I andra halvlek får de lite momentum men vi försvarar oss på ett riktigt bra sätt. Jag tycker hela laget gör det otroligt bra.

Guldläge

Häcken hade inför matchen kryssat i de fyra senaste allsvenska matcherna, nu fick de en efterlängtad seger som kan vara guld värd i toppstriden. I och med 1–0-segern tog sig Hisingsklubben förbi Djurgården och upp i serieledning. Häcken har 51 poäng med fem omgångar kvar att spela, Djurgården 48.

– Vi har satt oss i ett läge där vi förmodligen kanske är med hela vägen, då får vi försöka utnyttja det, säger Abrahamsson.

Jeremejeff var stolt över sitt lags insats och vet själv om att Häcken nu sitter i förarsätet inför avslutningen.

– Vi jagar prestationer och då kommer resultat, det ger uppenbarligen resultat långsiktigt.

Stolthet kände även bortalagets tränare Per Mathias Høgmo.

– Mina spelare förtjänar all kredd i dag. Vi spelar Häckenfotboll, säger han.

Tillbakatryckta

Men om Häcken rivstartade den första halvleken, där de var vassare, var det totalt ombytta roller när den andra akten inleddes.

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand pratade om att de behövde få lite lugn och ro i rytm i saker och ting gällande anfallsspelet.

Och rytm fick Djurgården.

Hemmalaget radade upp farligheter. Haris Radetinac försökte, Victor Edvardsen provade, Joel Asoro hotade och Marcus Danielson nickade.

Djurgården levererade en makalös chanskavalkad men kulan ville inte in för hemmalaget – trots en total dominans i mer eller mindre hela andra halvlek.

Men 1–0 till Häcken blev det.

Djurgårdens Hjalmar Ekdal deppar. Mittbacken var inblandad i Häckens segermål.
Fakta: Allsvenska guldstriden