Häcken i serieledning efter seger mot Linköping

Häcken går upp i serieledning i damallsvenskan efter att ha besegrat Linköping med 2–0. Elin Rubenssons klassmål sänkte östgötarna som hade svårt att komma till avslut. –Det är en härlig känsla att få till ett sådant mål, säger en nöjd målskytt efteråt.

Häckens Elin Rubensson jublar efter sitt 2-0-mål under fredagens match i damallsvenskan mellan Häcken och Linköping.

Fotboll2022-05-06 20:22

Två tänkta topplag drabbade samman på Bravida Arena när Häcken tog emot Linköping. Östgötarna låg steget före i tabellen sedan Hisingslaget tappat poäng två matcher i rad.

Häcken gjorde några taktiska omkastningar i uppställningen. Bland annat lämnade Johanna Rytting Kaneryd sin vanliga plats på högerkanten och spelade istället vänsterut. Tanken var att Linköpings vänsterförsvar var svagare.

Taktiken lyckades

Och taktiken tycktes fungera. Rytting Kaneryd kom igenom i straffområdet redan i första minuten, men bollen tippades i ribban av Linköpings målvakt Cajsa Andersson.

– Jag kände mig pigg direkt. Jag kände: "I dag kommer jag att göra mål", berättar hon efter matchen.

Och till slut fick hon utdelning. Elin Rubensson slog en snabb frispark på mittplan som Anna Csiki galant förlängde till Rytting Kaneryd som kom på sin nya kant. Hon drev in i straffområdet, slog en tunnel på Linköpings Emma Lennartsson och placerade bollen otagbart i mål efter dryga kvarten.

– Det var läckert. Det var skönt att sätta dit den, säger hon

Pressade högt

Linköping kämpade tappert vidare, försökte pressade högt.

Men när Häcken väl kom förbi blixtrade de till i explosiva kontringar. Samtidigt som Linköping oftast fastande i Häckens kompakta försvarsmur. Och det som rann igenom kunde göteborgsmålvakten Jennifer Falk lugnt ta hand om.

– Vi har ett par lägen jag tycker vi kunde förvaltat bättre. Men hela tiden är det omställningsspelet som blir problem för oss, erkänner Linköpings tränare Andrée Jeglertz.

Ett klassmål

Kort efter paus utökade Häcken sin ledning. En snabb kontring gav Elin Rubensson öppet spår på vänsterkanten. Stine Larsen screenade bort Linköpings Nilla Fisher och gav Rubensson ett öppet läge centralt där hon galant kunde stänka in bollen upp mot högra krysset. Ett klassmål.

– Jag drev bollen ganska långt, vek in och och hittade en lucka. Sen fick jag en skön träff, berättar hon.

Och hon prisar Stina Larsen för hennes insats.

– Det var hennes löpning som drog ner försvaret och gjorde att jag kom till läget. Det vara bara att avlossa, säger Rubensson.

Det var hennes första mål för säsongen.

Drar röda kortet

När Nilla Fischer gjorde en rejäl eftersläng efter en närkamp med Stine Larsen med tjugo minuter kvar drog domaren Eva Svärdsudd fram det röda kortet. Och med bara tio spelare på plan hade Linköping ingen chans att resa sig.

Häcken är fortfarande obesegrade efter sju omgångar och går genom vinsten upp i serieledning.

Häckens Johanna Rytting Kaneryd jublar efter 1-0 under fredagens match i damallsvenskan.