Häcken körde över BP – VM-platser på spel

Häcken befäste serieledningen i damallsvenskan genom överkörning av nästjumbon Brommapojkarna – 6–0. Och Anna Anvegård och Rosa Kafaji stärkte chanserna till VM-spel. –Klart man har sina förhoppningar, säger Anvegård till Viaplay.

Häckens Anna Anvegård stärkte VM-chansen genom två mål mot Brommapojkarna.

Fotboll2023-06-11 15:19

Det blev förlust i cupfinalen mot Hammarby i tisdags. Men när Göteborgslaget återvände till Stockholm fem dagar senare var det aldrig någon tvekan. Serieledaren i damallsvenskan hade lekstuga med 13-placerade Brommapojkarna.

– Det är skönt att vi kunde studsa tillbaka efter cupfinalen, vi visar från början att vi är revanschsugna, säger Anna Anvegård.

– Vi var väldigt besvikna efter cupfinalen och den besvikelsen omvandlade vi till energi.

Två mål var

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson, som på tisdag ska presentera sitt VM-lag, var på plats på Grimsta IP. Sannolikt spanade han lite extra på Anvegård, som varit borta från landslaget i över ett år, och talangen Rosa Kafaji, som skulle kunna bli en joker i VM-truppen. Båda måste ha stärkt sina chanser efter bland annat två mål vardera.

– Vi får se på tisdag, det är ju inte bara den här matchen som räknas. Men det är klart att man har sina förhoppningar, sade Anvegård.

Gerhardsson fick också se den givna VM-målvakten Jennifer Falk som inte hade nånting att göra, förutom att ta hand om ett skott i stolpen. Däremot fick han inte se mittfältaren Elin Rubensson som vilar för problem med baksidan av ett lår.

Anvegård satte 1–0 och Kafaji tvåan och trean bara tre respektive sex minuter senare i första halvlek.

19-åriga Kafaji ville dock inte prata VM-platser i Viaplayintervjun i halvtid:

– Jag gör två mål för mitt lag, sade hon.

Mål på frispark

Häcken fortsatte att dominera på Grimsta IP och både 4–0 och 5–0 gjordes under de första 17 minuterna av andra halvlek. Inhopparen Ruby Grant svarade för sitt första damallsvenska mål. Och den kanadensiska VM-spelaren Clarissa Larisey gjorde sitt tredje för säsongen.

Senare gjorde Anna Anvegård 6–0 efter att ha skruvat in en frispark.

– Jag funderade på om jag skulle lägga den i målvaktens hörn men hon stod så långt till höger. Det blev knappt något skott, mer som en chip, säger hon om målet.

Häckens stortalang Rosa Kafaji kan bli en VM-joker efter en bra vår i damallsvenskan.