Häcken körde över Linköping: "Äger matchen"

Det var spel mot ett mål. Häcken körde över Linköping med klara 3–0 och gick upp i topp i damallsvenskan. –Vi gör en bra match och äger den från början, säger Rosa Kafaji i Viaplay.

Clarissa Larisey jublar.

Fotboll2023-05-19 20:02

Målen dröjde till den andra halvleken. Först gav Marika Bergman Lundin Häcken ledningen. Mittfältaren drog i väg ett skott från 25 meter och bollen letade sig hela vägen till bortre gaveln, bakom en chanslös Cajsa Andersson i Linköping-målet. Minuter senare satte Julie Blakstad 2–0 från nära håll innan Clarissa Larisey fastställde slutresultatet när hon kyligt rullade in 3–0.

– Vi gör en bra insats. Vi känner att vi har matchen och gör fina mål. Det känns väldigt skönt, säger Rosa Kafaji.

Piteå kan passera

Annars var det stolpe ut för Häcken – i alla fall i den första halvleken. Hemmalaget rivstartade fredagens toppmöte mot tabellfemman Linköping med att träffa ribban två gånger om, först genom Anna Anvegård och sedan Julie Blakstad. Och när även Rosa Kafajis avslut gick stolpe ut var det många frustrerade Häckenspelare som sprang in i omklädningsrummet efter 45 mållösa minuter.

– Vi hoppas att det blir stolpe in i den andra halvleken, konstaterade Elin Rubensson kort och koncist i Viaplay.

Och mycket riktigt blev det så. Den andra halvleken blev raka motsatsen till första och målen rasslade in för hemmalaget som kunde till slut vinna med 3–0 och ta klivet som serieledare, två poäng ner till Piteå som har en match mindre spelad.

Kristianstads storseger

I kvällens parallella match besegrade Kristianstad Djurgården med 4–1 efter ett par drömminuter i slutet av den första halvleken. Tabby Tindell spräckte nollan i den 45:e minuten och en minut senare utökade Evelyne Viens till 2–0. Djurgården fick in en reducering i den andra halvleken genom Flavine Mawete men det hjälpte föga.

Viens blev tvåmålsskytt när hon gjorde 3–1 innan Hlín Eiríksdóttir skrev in sig i målprotokollet med det fjärde målet.