Häcken krossade Djurgården: "Ett statement"

Häcken gjorde en imponerande vändning när Djurgården kom på besök. Gästerna ledde med 1–0 i paus – men Häcken vann med 4–1. –En av de roligaste matcher jag spelat, säger Lars Olden Larsen, en av två norska tvåmålsskyttar i det regerande mästarlaget.

Lars Olden Larsen jublar efter sitt andra mål i Häckens seger med 4–1 mot Djurgården.

Fotboll2023-05-03 21:01

Djurgården hade fyra nya spelare i startelvan efter förlusten mot Degerfors senast. Bland de nya fanns rutinerade Magnus Eriksson på mittfältet, och Joel Asoro som center.

Just de två ordnade också 1–0 till Djurgården strax före paus. Eriksson slog ett kort, kontrollerat inlägg in framför mål, där Joel Asoro mötte och satte bollen i nät.

I Häcken var man inte nöjda med sin första halvlek. I paus talade man om högre bolltempo, och om att öka insatsen i duellspel och offensiva löpningar 15–20 procent, berättar tränaren Per-Mathias Högmo efter matchen.

"Ett av de snyggaste"

Det gav resultat.

Lars Olden Larsen kvitterade snabbt med ett vackert mål. Han gick inåt från sin vänsterkant, och lyfte snyggt in bollen vid bortre krysset.

– Man var frustrerad och hade lust att visa att man skulle slå tillbaka, säger Olden Larsen till TT om känslan när han gick ut till andra halvlek.

– Ett av de snyggaste mål jag gjort, tillägger han om det viktiga 1–1.

I 67:e minuten sköt samme Olden Larsen ett kanonskott som Tommi Vaiho i Djurgårdsmålet tippade över ribban. Hörnan som följde nickades snyggt in i mål av Häckens mittback Even Hovland.

I 83:e minuten hände det igen – Even Hovland nickade in en hörna till 3–1 för Häcken.

– Andra halvlek blir en typ av haveri, när målen kommer som de gör. Häcken är duktiga, och att dessutom släppa in två mål på hörna mot ett så bra lag, det behöver man inte om man ska slå dem, säger Thomas Lagerlöf, tränare i Djurgården.

– Vi har våra chanser även då, men blir alldeles för korta i anfallen och bjuder nästan på omställningar när vi får våra lägen.

Lagerlöf ger beröm

Ändå ger han beröm till sitt lag.

– Jag lider med många av spelarna som gör riktigt bra individuella insatser, säger Lagerlöf.

Det säger en del om Häckens andra halvlek, där Lars Olden Larsen avslutade målskyttet med 4–1 i ett fint anfall.

– Det var ett statement i dag. Honnör till hela laget, säger Per-Mathias Högmo.

– Vi får självförtroende av sättet vi spelar med varandra, och sättet vi jobbar på, säger Lars Olden Larsen.

Vill stanna i Häcken

Den formstarke norrmannen har nu gjort fyra mål och fem assist på sex omgångar i allsvenskan.

Han är i Häcken med ett lånekontrakt från ryska Nizjnij Novgorod, som går ut till sommaren. Vad som händer sedan är osäkert.

– Jag vill spela fotboll och ha det kul. Och det finns inget bättre ställe än Häcken just nu. Jag har aldrig spelat bättre fotboll, och trivs hur bra som helst, säger Lars Olden Larsen.