Häcken premiärkryssade i snöyran

Snöstormen ven när Häcken och Umeå delade på poängen efter 1-1 i den damallsvenska premiären. I år tänker Häcken utmana om guldet men insatsen var inte övertygande. Så påminde det också lika mycket om snöbollskrig som om fotboll. –Tycker inte att vi förlorar på vårt spel utan på att underlaget var som det var. Det blir inte fotboll i andra halvlek, säger Häckens målskytt Johanna Rytting Kaneryd.

Häckens Johanna Rytting Kaneryd gjorde ett av målen i matchen mot Umeå.Arkivbild.

Fotboll2022-03-27 15:18

Spelaromsättningen sedan förra säsongen har varit stor men Göteborgslaget tänker ge Rosengård en match om seriesegern.

Borta sedan i fjol är skyttedrottningen Stina Blackstenius och när flera av lagets tänkbara ersättare för henne saknas på grund av skador, som Pauline Hammarlund och Elin Rubensson, finns ingen given kandidat för att ta över målskyttet.

Det dröjde bara sex minuter i premiären innan Johanna Rytting Kaneryd anmälde sig.

"Ser en lucka"

Då fick 25-åringen bollen på kortlinjen och grundlurade Umeås meriterade veteran Lisa Dahlkvist innan hon från nästan ingen vinkel alls slog in matchens första mål.

– Jag kommer i en yta som jag gillar att vara i, gör en dragning och ser en lucka. Skönt att sätta dit den, säger målskytten, som länge också såg ut att bli matchvinnare.

Men nykomlingen Umeå ville annat.

I början av 2000-talet var laget bäst i Europa. Det är länge sedan vid det här laget och efter sin överlägsna seger i Elitettan är ambitionen nu blygsammare. Att hänga kvar räcker.

Premiären visar att man har goda chanser.

Häckens dominans från den första halvleken avtog när lagen druckit något värmande och bytt sida.

Den första halvleken avslutades med massor av snö på planen. Den vita bollen syntes knappt och Häckenspelarna var väl kamouflerade i sina vita dräkter.

Snöyran tilltog

Snöstormen tilltog och en bit in i den andra halvleken syntes inte längre några spår av snöröjningen i paus.

Med en halvtimme kvar att spela kom en orange boll in på planen och matchen avbröts på nytt för skottning.

Sedan slog Umeå till. Lagets jättetalang Lisa Björk slog i den 80:e minuten in bollen från höger och där dök hon upp, Henna-Riika Honkanen. Måldrottningen från fjolåret i Elitettan visade att hon även kan göra mål i den högsta serien.

– Det här hade ingenting med fotboll att göra. Ett krig. Och det var vi som fajtades och hade attityden. Vi var bättre än de i andra halvlek, säger finskan, som har svårt att bedöma hur stort det är att ta poäng av ett av favoritlagen direkt i premiären.

– För mig är det svårt att säga eftersom jag inte spelat i allsvenskan förut. Men de är ju högt rankade, så visst känns det bra, säger Honkanen.

AIK premiärsegrade

Häckens målskytt hade betydligt svårare att se något positivt där hon stod i snöstormen:

– En otrolig besvikelse. Vi såg inte mycket i den otroliga motvinden i andra, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Ungefär 80 mil söderut vann AIK hemma mot Örebro. Honoka Hayashi öppnade målskyttet redan efter tolv minuter, och med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid skickade Jenny Danielsson in matchavgörande 2–0.

– Det är bara att ta bollen och försöka sätta dit den så fort det går, säger Jenny Danielsson till Viaplay.