Häcken pressade Leverkusen – men förlorade

Fem matcher, fem förluster. Häckens trista svit i Europa League fortsatte när Bayer Leverkusen kom på besök. Hisingslaget stod emot bra, men föll till slut med 0–2.

Leverkusens Victor Boniface nickar in 1–0 förbi Häckens målvakt Peter Abrahamsson.

Leverkusens Victor Boniface nickar in 1–0 förbi Häckens målvakt Peter Abrahamsson.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-11-30 22:56

Häcken hade en tuff höst, med ett tätt matchschema.

Men efter två och en halv vecka utan tävlingsmatcher lyckades Hisingslaget länge pressa den tyska storklubben Bayer Leverkusen.

När tjeckiska anfallsstjärnan Patrick Schick fick ett läge med drygt en kvart kvar att spela satt dock till slut 2–0.

Leverkusen började lite trevande på den vinterhala och slitna gräsmattan på Ullevi. Men i första riktiga anfallet blev det mål direkt.

Häckenförsvaret var inte helt med på tempoväxlingen och Josip Stanisics inlägg från höger, vilket lämnade Victor Boniface helt fri att nicka in 1—0 från nära håll.

Det var å andra sidan enda gången i första halvlek som Bundesligaledarna blixtrade till ordentligt.

Häcken är redan klart för Europaspel även nästa säsong (får kvala till Conference League). Kanske kan höstens smällar ge åtminstone lite viktiga lärdomar till nästa försök.

B-betonad elva

För det har varit en tuff höst för Häcken i Europaspelet. Hisingslaget tog sig visserligen till Europa Leagues gruppspel – men väl där har laget åkt på några rejäla förluster.

Det började direkt med 0—4 borta mot Bayer Leverkusen och fortsatte med en bitter hemmaförlust, 0—1 mot Qarabag. I dubbelmötet mot Molde blev det det sedan totalt 8—2 till norrmännen.

Hemmareturen mot Bayer Leverkusen, inför drygt 11 000 åskådare på ett snöomgärdat Ullevi, var dock relativt jämn.

Leverkusen-stjärnan Florian Wirtz missade matchen på grund av skada. Men Xabi Alonso gjorde dessutom sju ytterligare ändringar i startelvan jämfört med laget som startade i Bundesliga i söndags.

Mot en något b-betonad tysk elva lyckades Häcken hålla sig kvar i matchen och med lite tur hade det efter drygt en halvtimme kunnat bli en kvittering också.

Romeo Amane var en hårsmån från att trycka in en retur, men Leverkusenmålvakten Matej Kovar räddade i sista stund till hörna.

Slutar sist

I det läget såg det inte ut som en match mellan ledaren i Bundesliga och årets allsvenska trea. I stället var det långa stunder Häcken som skapade mest.

Tills Patrik Schick, som är på väg tillbaka efter en lång skadefrånvaro, såg till att Bayer Leverkusen fick lite marginal i slutet av matchen.

Leverkusen är därmed fortsatt obesegrat den här säsongen. På 19 matcher (12 i Bundesliga, 5 i Europa League och 2 i cupen) har laget bara en oavgjord— borta mot Bayern München – som plump i protokollet.

Häcken är i och med förlusten samtidigt helt klart som jumbo i gruppen. Lagets sista match i gruppspelet, på bortaplan mot Qarabag i Baku, spelas den 14 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!