Häcken segrade i vattensjukt toppmöte

Regnet forsade ner och toppmatchen i damallsvenskan dränktes på den vattensjuka planen. Men Häcken kunde spräcka serieledande Rosengårds förlustnolla (2–0). Nu lever guldstriden. –Vi fick med oss tre poäng som sätter press på serieledarna, säger Stina Blackstenius, som gjorde Häckens första mål.

Häckens Stina Blackstenius (tv) i kamp om bollen med Rosengårds Gudrun Arnardottir under lördagens fotbollsmatch i damallsvenskan mellan Häcken och Rosengård på Bravida arena.

Fotboll2021-10-02 16:57

Regnet öste ner över Bravida arena när toppmötet i damallsvenskan sparkade i gång. Det var en måstematch för de regerande mästarna i Häcken. Laget låg sex poäng efter Rosengård i tabellen och ett poängtapp skulle innebär att guldchansen i realiteten försvann i fjärran.

Regnet övergick i skyfall och planen blev allt mer vattensjuk. Det skvätte runt fötterna när spelarna passade och bollen stannade i vätan. Andra halvlek blev allt mer likt en vattenpolomatch. Det plaskade och skvätte och tempot drogs ner när bollen stannade av på den vattensjuka planen.

Beslut att fortsätta

– Det var mycket vatten på planen men domaren beslutade att vi skulle fortsätta spela. Häcken hanterar spelplanen på ett bättre sätt än vad vi gör, konstaterar Rosengårds tränare Renée Slegers efter matchen.

– Vi försökte trycka på lite fler långa bollar. Jag tycker ändå vi hanterar planen riktigt bra faktiskt. Det kändes väl att vi tog ett bastant tag i andra halvlek och jag tycker det är välförtjänt att vi vinner, säger Häckens tränare Mats Gren.

Till slut kunde inte Rosengård stå emot trycket och med drygt femton minuter kvar kunde skytteligaledaren Stina Blackstenius slå in Häckens ledningsmål. Hon tog emot en lång passning in mot straffområdet och slet sig fri från sin försvarare och slog bollen otagbart i nät.

– Det kändes som en slumpartad situation. Jag får till ett avslut som letar sig in lågt i bortre, säger Blackstenius.

Fem minuter senare stängde Johanna Rytting Kaneryd matchen med sitt 2–0 mål. Hon bröt in från höger och sköt. Skottet touchade en Rosengårdsspelare och ställde Teagan Micah i målet.

Tre poäng skiljer

Rosengård inkasserade därmed säsongens första förlust och nu skiljer bara tre poäng i toppen på tabellen. Damallsvenskan lever.

– Vi såg det här som en möjlighet på förhand, men vi tog den inte. Vi är besvikna men vi har fyra matcher kvar och det ska vi fokusera på, säger Renée Slegers.

Häckens Mats Gren tror att Hisingslaget fortfarande har en chans.

– Vi tror att vi ska kunna komma ikapp. Vi kan inte avgöra det själva så vi är i behov av hjälp från annat håll men vi ska göra vårt. Jag tror ändå vi kan ha en bra en chans att stressa Rosengård.

Häckens Johanna Rytting Kaneryd jublar med efter sitt 2-0-mål under lördagens fotbollsmatch i damallsvenskan mellan Häcken och Rosengård på Bravida Arena.
Fakta: Återstående matcher för topplagen