Häcken tror på guld: "Det är vidöppet"

Förlusten i söndags gjorde att Häcken tappade sitt guldgrepp. Men tränaren Mak Lind lägger gärna över pressen på Hammarby inför den damallsvenska avslutningen. –I mina ögon är det vidöppet, säger han.

Häckentränaren Mak Lind och Marika Bergman Lundin under en av träningarna inför guldavgörandet.

Häckentränaren Mak Lind och Marika Bergman Lundin under en av träningarna inför guldavgörandet.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-11-10 10:09

Mak Lind fick en tuff start på sin tid som Häckentränare, efter att han tagit över efter Robert Vilahamns flytt till Tottenham i somras.

När damallsvenskan drog i gång igen efter VM inledde Häcken med tre raka matcher utan att enda mål framåt.

Även senare under hösten har spelet stundtals hackat lite.

– De första tre matcherna när jag klev in hade vi skador på spelare som vi inte hade räknat med och vi har egentligen fått kämpa lite med det hela hösten, säger Mak Lind.

TT: Hur kändes det för dig, att resultaten snarare blev sämre när du tog över?

– (skratt). Att det är tränarens fel? Jag skämtar ju om det. Är det så att det går sämre vet ju alla vem eller vad förändringen är, säger Mak Lind.

– Där får jag så klart ta ansvar. Men lag som går väldigt bra kan också gå sämre helt plötsligt med samma tränare och samma spelare.

Mak Lind tar Göteborgskollegan Utsikten som exempel. Laget hade ett tag ett relativt stort försprång i toppen av herrarnas superetta, men riskerar nu att tappa även kvalplatsen i helgens avslutning.

– Det är mycket psykologi i fotboll. Letar man efter enkla förklaringar är det den nya tränaren, säger han.

– Men vill man djupdyka i det finns det väldigt mycket andra svar på att det blev som det blev.

Ung trupp

Det är en ung Häckentrupp som på lördag har chansen att trots allt snuva Hammarby på SM-guldet. I anfallet har exempelvis 16-åriga Felicia Schröder gjort succé under säsongen.

Veteranen Elin Rubensson tror dock inte att den relativa orutinen spelat så stor roll för det lite sämre spelet under hösten.

– Men med många unga spelare i laget kommer det att gå upp och ner, man kan inte förvänta sig att de ska leverera på topp i match efter match. Även om till exempel Felicia ju gör det.

Utöver Schröder finns exempelvis två landslagskollegor till Elin Rubensson i truppen – de båda 20-åringarna Rosa Kafaji och Anna Sandberg.

– Även de som känns gamla i vårt lag, Rosa, Sandberg, (Hanna) Wijk och de är ju 03:or hela högen. Det är jag som är gammal, säger Elin Rubensson med ett skratt.

"Kan bli skakigt"

Häcken hade chansen att säkra SM-guldet på Hammarbys hemmaarena i söndags.

I och med "Bajens" 3–2-seger är det dock viss fördel för Stockholmslaget – som nu har samma antal poäng och dessutom har bättre målskillnad.

Mak Lind tror dock att guldnerverna som till viss del drabbade Häcken i söndags i stället kan drabba Hammarby på lördag.

– Man har ju sett det i fotbollen tidigare. Elfsborg var väl övertygade om att de var klara för sitt SM-guld när de skulle spela hemma mot Degerfors på herrsidan. Det kan bli skakigt många gånger, säger Häckentränaren.

– Jag vågar tro att det kommer att räcka med att vi vinner vår match.

Elin Rubensson är tillbaka i spel efter en lårskada tidigare under hösten.
Elin Rubensson är tillbaka i spel efter en lårskada tidigare under hösten.
Fakta: Så avgörs guldstriden

Tre lag gör upp om SM-guldet på damsidan. Här är förutsättningarna inför den sista omgången:

1) Hammarby, 56 poäng, 58–16 i målskillnad (+42).

2) Häcken, 56 poäng, 49–10 (+39).

3) Linköping, 55 poäng, 73–27 (+46).

Sista omgången, lördagen den 11 november, samtliga matcher med avspark klockan 14.00: IFK Norrköping–Hammarby, Häcken–Piteå, Linköping–Kristianstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!