Häcken upp i serieledning – talangen stor hjälte

Det var en match med stor betydelse för toppen- och bottenstriden i damallsvenskan. Topplaget Häcken vann och tog över serieledningen, samtidigt som förlusten petade ner Uppsala till nedflyttningsplats. –Vi har allt i egna händer, säger Häckens Anna Anvegård.

Monica Jusu Bah gjorde enda målet när Häcken slog Uppsala. Arkivbild.

Monica Jusu Bah gjorde enda målet när Häcken slog Uppsala. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-22 17:26

Segermålet gjordes redan i den tolfte minuten då Monica Jusu Bah satte bollen i mål efter ett snyggt anfall. Bah tvingades i slutet av matchen gå av planen med befarad skada.

– Tittar man på resultatet, bara 1–0, är man kanske inte jättenöjd. Men man får titta på andra delar, att det var spel mot ett mål och att de knappt hade något skott på mål. Det har varit lite så här under hösten, att vi inte får dit bollarna. Men vi tar med oss att vi tar tre poäng och leder serien, säger Anna Anvegård till Viaplay.

I och med att Hammarby tappade poäng mot Linköping (1–1) på lördagen har Häcken nu ett trepoängsförsprång ned till Hammarby med två omgångar kvar att spela. Trean Linköping är också kvar i toppkampen, ytterligare en poäng bakom.

– Det är gött med tre poäng och att vi nu har allt i egna händer, säger Anvegård.

Seriefinal

Efter landslagsuppehållet blir det en seriefinal mot Hammarby på Tele2 arena, den 5 november. En match där Häcken har chans att säkra SM-guldet.

– Hade vi inte tagit tre poäng här hade det varit en helt annan känsla när vi åker upp och möter Bajen. Nu är de väldigt pressade, vi leder, och jag känner mig rätt så avslappnad och har en bra känsla att få spela på Tele2. Det kommer säkert mycket publik och det känns som att man får mycket energi av det.

"Håller hoppet uppe"

Uppsala, som balanserar runt nedflyttningsstrecket, gjorde vad man kunde för att ta poäng mot topplaget Häcken, men var aldrig riktigt nära trots en forcering på slutet. I och med förlusten hamnade Uppsala under strecket eftersom Brommapojkarna vann väldigt stort (7–0) mot tabelljumbon IFK Kalmar – som redan är klar för nedflyttning – och tog sig upp på kvalplats.

Uppsala möter Kif Örebro och Djurgården i de sista matcherna.

– Det är klart två tuffa matcher, men vi vet att vi kan störa dem, ta poäng och göra mål. Vi håller hoppet uppe, säger Uppsalas Beatrice Gards till Viaplay.

Fakta: Topp- och bottenstriden i damallsvenskan

1) Häcken 56 poäng, +40 i målskillnad

5/11 Hammarby (b), 11/11 Piteå (h).

2) Hammarby 53, +41

5/11 Häcken (h), 11/11 Norrköping (b).

3) Linköping 52, +32

5/11 IFK Kalmar (b), 11/11 Kristianstad (h).

...

11) Örebro 21, -12

3/11 Uppsala (b), 11/11 Vittsjö (h).

12) Brommapojkarna 17, -25

5/11 Piteå (b), 11/11 Växjö (h).

13) Uppsala 16, -20

3/11 Örebro (h), 11/11 Djurgården (b).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!