Häcken ut på straffar – Klaksvik skrällde

Häcken är utslaget ur kvalet till Champions League. Straffsparkar fick avgöra mot färöiska Klaksvik i andra kvalomgången. Klaksvik vann straffarna med 4–3. –Klart det är surt. Det är en viktig match för klubben, säger Simon Sandberg, vars straff räddades av målvakten.

Häckenspelare deppar när förlusten på straffar mot Klaksvik är ett faktum. I mitten Mikkel Rygaard, som sköt sin straff över ribban.

Häckenspelare deppar när förlusten på straffar mot Klaksvik är ett faktum. I mitten Mikkel Rygaard, som sköt sin straff över ribban.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-08-02 20:57

Häcken slussas nu neråt i den europeiska cuphierarkin, och hamnar i kvalet till Europa League. Där får göteborgarna möta Zalgiris Vilnius från Litauen, med start på bortaplan nästa torsdag.

Det blev 0–0 när Klaksvik och Häcken möttes på Färöarna i förra veckan. I returen i Göteborg stod det 2–2 efter två halvlekar, och 3–3 efter förlängning.

Klaksvik tog ledningen på en kontring efter drygt en kvart. Häcken vände till 2–1 i början av andra halvlek. Tobias Sana och Amor Layouni gjorde målen.

Men gästerna kvitterade på en frispark, när Árni Frederiksberg gjorde sitt andra mål för dagen.

Hörna i mål

Ibrahim Sadiq gav Häcken hopp med 3–2 i förlängningen. Men Klaksvik kvitterade på nytt, när en hörna gick i mål via Häckens målvakt Peter Abrahamsson.

– Jag tror att vi avgör när vi gör 3–2, men det räcker inte, säger Per-Mathias Högmo, besviken tränare i Häcken, efter matchen.

– Vi är spelförande i långa perioder. Men de är giftiga på kontringar och duktiga på fasta situationer, säger Högmo i en sammanfattning av matchen.

Han hårt matchande och brist på rutin var två faktorer till Häckens nackdel.

– Klaksviklaget är rutinerade spelare, som spelat i landslag, många i det färöiska eller norska landslaget. De har varit ute en vinterdag förr, säger Per-Mathias Högmo.

– Vi har ett lag med väldigt många spelare utan internationell erfarenhet, fortsätter han.

"Blytunga ben"

Högmo tyckte att flera spelare såg slitna och trötta ut efter några veckor med många matcher, i allsvenskan och Champions Leaguekvalet.

– Det var blytunga ben.

– Det sista målet vi släpper in... Folk är inte på plats, konstaterar Per-Mathias Högmo om Klaksvikhörnan som gav 3–3.

I straffläggningen satte Even Hovland, Amor Layouni och Samuel Gustafson de tre första försöken för Häcken. Sedan sköt Mikkel Rygaard över, och Simon Sandbergs straff räddades av Jonatan Johansson, svensk målvakt i Klaksvik.

– En bra räddning, säger Simon Sandberg.

Han tycker att Klaksvik gör det svårt för Häcken.

– De ligger bra i sina block, 5–4–1.

– Men tre mål framåt brukar räcka för att vinna matcher, konstaterar Simon Sandberg.

Anfallare saknas

Den enda svenska vinnare på Hisingens arena blev alltså Jonatan Johansson, målvakten som Klaksvik värvat in under sommaren.

– Det var säkert en kul match att se på, säger Johansson.

Han tycker att det märks tydligt att Häcken tappat två vassa anfallare under sommaren, Lars Olden Larsen och Benie Traoré.

– Det syns att det inte är samma kaliber just nu, de som kommit in, säger Jonatan Johansson.

Klaksvik får nu möta norska Molde i tredje omgången av kvalet till Champions League.

Fakta: Häckens fortsättning

Dessa förutsättningar gäller Häcken i det fortsatta kvalet till Europaspelet:

Flyttas över till Europa League-kvalets tredje omgång. Vid förlust i EL-kvalet blir det playoff till Europa Conference League.

Vid seger i EL-kvalomgången väntar playoff till EL-gruppspel. Vid förlust i det skedet är Häcken klart för ECL-gruppspel – vid seger för EL-gruppspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om