Häckens första CL-seger – stjärnan skadad

Häcken har tagit sin allra första seger i Champions League. Elin Rubensson fällde avgörandet mot Benfica med sitt sena straffmål. Samtidigt tvingades landslagsanfallaren Stina Blackstenius lämna i tårar med lindat vänsterknä.

Häcken besegrade Benfica i Champions League-gruppspelet. Arkivbild.

Fotboll2021-11-10 22:57

Häcken har haft en blytung start på Champions League-äventyret med två raka gruppspelsförluster mot storlagen Lyon (0–3) och Bayern München (0–4).

Det satt långt inne även borta mot Benfica – men med kvarten kvar satte Elin Rubensson dit det matchavgörande 1–0-målet på straff.

Segern innebär att Häcken passerar det portugisiska laget i tabellen och går upp på tredje plats, en poäng bakom Bayern München, som föll med 1–2 mot Lyon.

– En jätteskön seger och viktigt att ta första vinsten i Champions League. Nu ska vi ta ännu fler, säger Elin Rubensson på presskonferensen efteråt.

Tung skada

Ett bakslag för Häcken var dock att Stina Blackstenius tvingades bryta med en misstänkt skada. Landslagsspelaren tröstades på bänken där hon satt med lindat vänsterknä.

– Jag har inte hunnit prata med henne, men hon har haft en känning i baksidan av knät tidigare. Hon startade i dag och fick ont, säger nye Häckentränaren Robert Vilahamn.

Vilahamn hade inga svar på huruvida stjärnan kan vara med vid returmötet på hemmaplan nästa vecka.

– Ingen aning eftersom jag inte har pratat med henne. Det får vi se.

Häcken var det spelförande laget i den första halvleken, men Benfica kom ut klart bättre i den andra. Hemmalaget hade ett gyllene läge att ta ledningen på frispark direkt efter pausen, men Jennifer Falk sträckte ut och stod för en imponerande räddning.

Häcken sattes under rejält tryck och bara minuter senare räddades laget av en stolpträff.

Sedan kom vändningen.

Avbräck inför returen

Med kvarten kvar att spela kom inhoppande Stine Larsen fri i straffområdet innan hon kapades av en Benfica-försvarare och domaren beslutade sig för att döma straff.

Elin Rubensson skickade iskallt in ledningsmålet för Häcken, lagets första i Champions League-gruppspelet.

Det skulle räcka hela vägen för Häcken, som därmed även tar sin första seger i Europaspelet.

I returen på onsdag nästa vecka saknas ett par tongivande Häckenpjäser. Både mittfältare Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg har gjort sina sista matcher i klubben då deras kontrakt går ut 15 november.

– Det är så klart tråkigt att de lämnar, men vi har spelare som kan göra det bra. Så det kommer nog gå bra, säger Elin Rubensson.