Häckens jättekliv mot klubbens första SM-guld

Minnesskulpturen av Lennart Johansson avtäcktes och placerades på Friends arena. Där ska den vara kvar. Pokalen i den legendariske ledarens namn får en allt tydligare slutdestination – Hisingen i Göteborg. Med 2–1 borta mot AIK tog Häcken ett jättekliv mot SM-guldet. –Vi växer för varje match, individuellt och kollektivt, säger tränaren Per Mathias Høgmo.

Häcken firar Ibrahim Sadiqs mål med supportrarna på Friends arena.

Häcken firar Ibrahim Sadiqs mål med supportrarna på Friends arena.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2022-10-19 20:57

Allsvenske skytteligaledaren Alexander Jeremejeff styrde ned en nick till Simon Gustafson. Den elegante, rörlige, bolltrygge mittfältaren vände på spelet och öppnade AIK:s högerförsvar.

Inlägget från Kristoffer Lund gick mot Kristoffer Nordfeldts bortre stolpe. Vänsterbacken Erick Otieno hade noll koll på vad som hände bakom hans rygg. Där kom Ibrahim Sadiq.

Och nickade in ledningsmålet.

Matchen var inte ens två minuter gången. Det är så en spurt till ett SM-guld ska se ut, hur nävarna ska läggas om Lennarts pokal.

– Vi gör en riktigt bra bortamatch i dag. Vi tar tag i den från första sekunden. Spelarna ska ha en honnör för sin professionalitet och attityd och det lugn som är i laget, säger Høgmo till Discovery+.

Krävs en genomklappning

Inget är klart, det är tre matcher kvar för Häcken att förlora klubbens första största triumf, men det ska till en genomklappning modell större för att svensk fotboll inte ska få en ny mästarklubb.

Även om Hammarby, just nu främsta utmanare, gör sitt jobb och tar tre poäng mot Sirius på torsdagskvällen är avståndet fem poäng – med bara nio kvar att spela om.

Häcken har Malmö FF (hemma), IFK Göteborg (borta) och IFK Norrköping (hemma) kvar att möta. På pappret tufft motstånd. Men ingen i den historiskt namnkunniga trion har en märkvärdig säsong bakom sig och skrämmer heller inte Häcken med vass höstform.

AIK brände kraft och energi i derbysegern mot Djurgården så sent som i söndags medan Häcken fick en dags extra vila efter 4–1 mot jumbon Sundsvall, ett betydligt enklare motstånd.

Utan pådrivaren Sebastian Larsson (avstängd) slog det för få gnistor i spelet i vad som var AIK:s sista försök att haka på i guldstriden.

Häcken kunde ha säkrat de tre poängen redan före pausen, men Jeremejeff tycks ha stannat på sina 21 mål.

Han missade grovt, fortsatte i den stilen i andra halvlek men i konsten att bränna ett givet mål fick han konkurrens av inhopparen Blair Turgott. Det går förstås även att vända på det och tillskriva Nordfeldt fenomenala räddningar. Landslagets andremålvakt var bäst på planen.

Ayari utvisad

Med den knackiga effektiviteten, oförmågan att "stänga" matchen, fanns hela tiden risken att AIK skulle få in en kvittering. Den borde Nicolas Stefanelli ha fixat om han bara fått ren och rejäl träff på bollen.

Häcken tappade gradvis struktur och initiativ. Mer och mer gick på gehör, på individuella infall. AIK bet sig in i matchen, men en olycklig tackling av Yasin Ayari på Turgott gav en andra varning och rött kort med 20 minuter kvar.

Trots det gick AIK för kvittering mot ett allt darrigare Häcken. Då, i en kontring, slog Jeremejeff till, när han satte foten till Turgotts inspel. 2–0, mål 22 och oerhört viktigt, för på tilläggstid reducerade John Guidetti på straff.

Medan Häcken så smått gör bäst i ett att duka för guldfest får AIK sikta in sig på att försöka nå en Europaspelsplats, vilket blir svårt nog.

AIK:s Sotirios Papagiannopoulos och Erick Otieno har fullt upp med Häckens Ibrahim Sadiq.
AIK:s Sotirios Papagiannopoulos och Erick Otieno har fullt upp med Häckens Ibrahim Sadiq.
Fakta: Allsvenska guldstriden

1) Häcken, 27 matcher, 57 poäng, plus 27 i målskillnad

Återstående matcher: Malmö FF (h), IFK Göteborg (b), IFK Norrköping (h)

2) Hammarby, 26 matcher, 49 poäng, plus 30

Återstående matcher: Sirius (h, torsdag), Elfsborg (b), Kalmar (h), Helsingborg (b)

3) Djurgården, 26 matcher, 48 poäng, plus 25

Återstående matcher: Malmö FF (b, torsdag), Sundsvall (h), Norrköping (b), Mjällby (h)

4) Kalmar, 26 matcher, 47 poäng, plus 13

Återstående matcher: Mjällby (h, torsdag), Sirius (b), Hammarby (b), Sundsvall (h)

5) AIK, 27 matcher, 47 poäng, plus 10

Återstående matcher: IFK Göteborg (b), IFK Norrköping (b), Mjällby (h)


Fakta: Torsdagens matcher

De återstående fyra matcherna i allsvenskan 27:e omgången spelas på torsdag.

Degerfors–IFK Göteborg

Hammarby–Sirius

Kalmar–Mjällby

Malmö FF–Djurgården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!