Häftigt derby i helgen – de vill sänka sin gamla klubb

Frödinge mot Södra Vi. Det är en speciell kvalmatch som väntar på Lundavallen på lördag. Inte minst med tanke på hur många Frödingespelare som har kopplingar till Södra Vi. "Det blir en extra krydda till en väldigt rolig match", säger Frödinges tränare Urban Svensson som bor i Södra Vi.

Kim Johansson är en av många före detta Södra Vi-spelare i Frödinges lag som tar emot just SVIF i en kvalmatch hemma på lördag.

Kim Johansson är en av många före detta Södra Vi-spelare i Frödinges lag som tar emot just SVIF i en kvalmatch hemma på lördag.

Foto: Torbjörn AllvIn

Fotboll2024-10-11 15:58

Sporten var på plats på Frödinges träning tidigare i veckan. I höstrusket och oktobermörkret var det ett pass i bollhallen på Ceos som gällde. Träningen avslutades med tvåmålsspel och tränaren Urban Svensson hoppade in som målvakt.

När Tage Falk byter av honom får vi en pratstund med Svensson.

Är du aktuell för ett inhopp på lördag kanske?

– Nej, det vill vi nog helst slippa, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Det känns tryggast att Robert Nilsson tar hand om det. Det gjorde han så bra mot Fårbo i helgen. Ärligt talat så var det nog han som räddade oss så vi klarade 0–0.

undefined
Målvakten Robert Nilsson gjorde det väldigt bra mot Fårbo senast för Frödinge.

Resultatet i den första kvalmatchen bäddar för en spännande fortsättning. Frödinge behöver sannolikt besegra Södra Vi hemma på lördag, men samtidigt få hjälp av SVIF gör ett bra resultat mot Fårbo i sista omgången.

– Ja, det är ett speciellt läge. Vi får fokusera på vår uppgift på lördag och sedan får vi se hur långt det räcker.

Sedan var det det där med kopplingarna mellan Frödinge och Södra Vi. Urban Svensson bor som sagt på orten och sonen Viktor Svensson har spelat för SVIF. 

Och det är bara början.

– Ja, Kim Johansson och hans bror Daniel Johansson har gjort flera säsonger i SVIF. Fredric Carlsson har också varit där, liksom Jacob Fridell. Dessutom var Tage Falk och Alex Gunnarsson där som ungdomsspelare. För Alex blir det en extra krydda med en brödrakamp mot Niklas Gunnarsson i Södra Vi. Så det är upplagt för en häftig kamp, säger Svensson.

Frödinge kommer in med lite mindre press på sig i och med att de försöker kvala sig upp från sexan. Tränaren ser de här matcherna som ren bonus.

– Ja, det är bara kul att få en så kul match som avslutning på säsongen. Oavsett hur det går har vi höjt oss under säsongen och visat vad vi kan.

undefined
Frödinge får en häftig avslutning på säsongen med ett kvalderby mot Södra Vi.

Hur ser du på Södra Vi som motståndare?

– De blir tuffa att möta förstås, men jag tycker inte att de övertygade helt i matchen mot Hultsfred i söndags som jag såg. De vann visserligen med 5–0, men det tyckte jag berodde mer på att HFK vek ned sig.

Det lär nog inte Frödinge göra, särskilt inte på Lundavallen där de inte förlorat på över två år. Senaste förlusten är daterad till 11 augusti 2022, mot BOIF. Den mäktiga sviten är nu uppe i 19 raka seriematcher utan förlust. 

Jo, Södra Vi. Ni lär få lite att bita i. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!