Hammarby chockade Rosengård – serien tätnar

Rosengård blev chockat av Madelen Janogys två mål i den första halvleken. Nu tätnar damallsvenskan då Kristianstad lägger sig tre poäng bakom just Rosengård efter bland annat fyra mål av Evelyne Viens.

Madelen Janogy gjorde matchens båda mål när Hammarby vann över Rosengård. Arkivbild.

Fotboll2022-09-10 17:03

Rosengård hade bara förlorat en match på 18 omgångar och såg ut att segla mot ligavinsten i damallsvenskan.

Men de hade å andra sidan inte mött formstarka Hammarby borta på Kanalplan.

Tre raka nollor och sju mål framåt stod Hammarby för och under lördagseftermiddagen visade Stockholmslaget att de heller inte räds några ligaledare.

Just nu spelar både Madelen Janogy och norska Vilde Hasund som i trans. Därför var det inte en skräll när det var just den sistnämnda som serverade Janogy öppet mål för 1–0 efter en dominant första kvart.

Bara minuter senare skickade landslagsbacken Jonna Andersson in en hörna mot bortre stolpen. Högst upp nådde Janogy för sitt andra mål.

– Vi kommer helt fel in i försvarsspelet och läcker ganska mycket, säger Rosengårds Emma Berglund till Viaplay.

Framför ögonen på Gerhardsson

Det var Hammarbystjärnans tionde mål för säsongen. Hon petades av Peter Gerhardsson inför sommarens EM men nu var förbundskaptenen på plats och han lär ha gillat vad han såg.

Tio minuter in i andra halvlek blåste domaren straff då Olivia Schough gått omkull i straffområdet. Men efter en överläggning ångrade sig domaren.

– Jag är väldigt glad att hon tar tillbaka den, för känslan är verkligen att jag var på boll. Jag tycker att jag gör en bra brytning, säger Hammarbys lagkapten Alice Carlsson, som stod för brytningen, till Viaplay.

Rosengård lär ha trott på en reducering med två minuter kvar men bollen dansade på mållinjen flera gånger om.

Rosengårds alla stjärnor kom inte riktigt upp i nivå och sedan Caroline Seger skadade sig under EM har man åkt på sina enda två förluster i ligaspelet.

– Tufft såklart. Det tar för lång tid för oss att komma in i det. Vi kontrollerar ganska mycket i andra halvlek men skapar inte tillräckligt mycket, säger Berglund.

– Vi möter ett riktigt bra lag men de skapar inte så mycket och det känns rättvist att vinna med 2–0. En fantastisk inställning och match, säger Carlsson.

Fyra mål av Viens

Några som lär ha jublat över skåningarnas misslyckande är Kristianstad. Inför den 19:e omgången hade även Skånerivalen åkt upp till Stockholm för att möta AIK.

Nästjumbon hade inget att sätta emot Kristianstad som seglade till en 6–2-vinst. Kanadensiskan Evelyne Viens stod för hela fyra mål och går därmed upp i skytteligatoppen tillsammans med Linköpings Amalie Vangsgaard på 14 mål.

Därmed tätnar serien och Kristianstad lägger sig tre poäng bakom Rosengård. Lagen ska även möta varandra i den tredje sista omgången.

I den tredje matchen för dagen vann Örebro borta mot Kalmar med 4–0 efter fyra mål 17 minuter.