Hammarby i topp efter kross

Hammarby körde över Växjö och tog tredje raka segern i damallsvenskan. Japanska supertalangen Maika Hamano, Chelsealånet, sköt två av målen i 6–1-segern.

Hammarbys Julia Roddar och tvåmålsskytten Maika Hamano jublar efter ett av målen i 6–1-krossen mot Växjö.

Fotboll2023-04-15 17:06

Hammarby, som gick upp i serieledning, hade till slut lekstuga på Kanalplan i Stockholm.

Emma Vinberg, som gjorde ett spektakulärt mål, var nöjd:

– Vi gör sex mål och har bollen i princip bollen hela matchen. Vi hittade kombinationer och spelade vårt spel. Jag tycker vi löser det väldigt bra, säger Vinberg till Viaplay.

När Hamano sköt 3–1 efter bara 30 sekunders spel av andra halvlek rann det i väg.

Läckra mål

Hemmalaget bjöd på ett par riktigt läckra mål också – som Vinbergs 5–1 från 25-30 meter som gick över gästernas målvakt Louise Högrell Ledbetter som var långt ute.

– Vi pratade i halvtid om att målvakten stod väldigt långt ute. Jag hör Kyra (Cooney-Cross) skrika "skjut" och jag chansade och den gick lyckligtvis in, säger Vinberg.

Likaså matchens första mål där Vinberg också var inblandad.

Hon hoppade över bollen på ett inspel från Emma Westin och 18-åriga Maika Hamano dundrade in 1–0 i krysset från nära håll.

Talangens första

Det var Hamanos första mål i damallsvenskan. Japanskan är på lån från Chelsea och blev i fjol hon utsedd till turneringens bästa spelare i U20-VM.

Nykomlingen Växjö kvitterade genom Olivia Mattsson på nick efter hörna i 24:e minuten, men "Bajen" återtog ledningen bara tre minuter senare. Jonna Anderssons frispark från sidlinjen missades av alla i straffområdet och gick hela vägen in i mål.

Hammarbys övriga mål gjordes av Julia Roddar (4–1) och ett självmål (6–1).

Hammarby har nio inspelade poäng efter tre omgångar och leder damallsvenskan. Både Linköping och nykomlingen Norrköping, som står på sex poäng, spelar sina matcher i tredje omgången på söndagen.

För Växjö har återkomsten till damallsvenskan börjat dystert med tre raka förluster och 2–12 i målskillnad.