Hammarby lyftes av publiken: "Det är magiskt"

Framför den massiva publiken på Tele2 arena tog Hammarby greppet om SM-guldet. Nu hoppas spelarna på en grönvit karavan till Norrköping nästa helg. –Jag hörde att det redan har börjat snackas om några busslaster, säger Hammarbys lagkapten Alice Carlsson.

Tifot "SM-guldet ska till söder" på Hammarbys läktare inför söndagens damallsvenska match mot Häcken.

Tifot "SM-guldet ska till söder" på Hammarbys läktare inför söndagens damallsvenska match mot Häcken.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-11-05 20:56

På många sätt blev söndagens damallsvenska toppmöte en repris på cupfinalen tidigare i år. Då flög Hammarby fram till cuptiteln genom klara 3–0 mot Häcken. Den här gången stod det 3–0 redan efter drygt 20 minuter.

– Det var verkligen en drömstart. Vi går ut och visar att det här är vår hemmaplan, säger Hammarbys Ellen Wangerheim.

Precis som i svenska cupen var publiktrycket på Tele2 arena massivt. Kanske för massivt för några av Häckenspelarna.

– Vi har ju många unga spelare så vi kände väl att känslorna var överallt. Så vi försökte säga ”ta det lugnt, det är bara publik, det är bara att spela som man brukar”. Men det var många som kände sig stressade och det tycker jag att man märkte på hur vi spelade första 30, säger Häckenanfallaren Anna Anvegård.

15 000 på plats

Hammarbys lagkapten Alice Carlsson förstår känslorna. Hon är glad att slippa spela i motståndarlaget.

– Jag skulle inte vilja vara i deras skor och kliva ut på Tele2 med den uppbackningen vi i ”Bajen” har. Det är bara fantastiskt att få kliva ut där och ha alla i ryggen, säger Carlsson.

Det blev till slut 3–2 till hemmalaget. Tack vare bättre målskillnad har Hammarby nu greppet om guldet inför den sista omgången. Nu hoppas "Bajen"-spelarna att lagets fans – 15 033 såg söndagens match på plats – ska följa med söderut och heja fram laget till SM-bucklan borta mot IFK Norrköping på lördag.

– Jag hörde att det redan har börjat snackas om några busslaster ner. Jag tror att det kommer att bli en riktig publikfest. Norrköping är nykomlingar men har gjort det fantastiskt bra, och de har också den här publiken som börjar växa. Det är fantastiskt kul för damfotbollen. Så jag tror och hoppas på en riktig publikfest, säger Hammarbys Alice Carlsson.

"Tror många åker dit"

Hammarby har seriens klart bästa publiksnitt. Särskilt på hemmaplan har det varit en styrka, men Ellen Wangerheim hoppas precis som Carlsson att det ska bli ordentligt tryck också i Norrköping nästa helg.

– Det är magiskt att ha de här fansen i ryggen, det gör så mycket, säger Wangerheim.

– Det är väldigt kul att det är en bortamatch som ändå är nära. Jag tror att det är många som kommer att åka dit så då har vi det stödet med oss där också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!