Hammarby närmar sig Häcken efter derbyseger

Hammarby tar ett kliv upp i toppenstriden i damallsvenskan efter 1–0-segern i Stockholmsderbyt mot Djurgården. För Djurgården kommer kval- och nedflyttningsplatserna allt närmare. –Det var en typisk derbymatch med mycket nerver, säger Hammarbys Matilda Vinberg.

Hammarbys Vilde Hasund, Ellen Wangerheim och Jonna Andersson jublar efter 1–0-målet på Djurgården.

Fotboll2023-09-10 17:18

Det är skilda verkligheter för de två Stockholmslagen.

Efter 19 omgångar leder Häcken på 46 poäng med Hammarby på andra plats på 43 och Linköping på tredje med 42.

Hammarby har inte förlorat i damallsvenskan sedan den 14 maj, mot Piteå med 1–2. Och man tog sin 13:e seger för säsongen mot Djurgården.

Djurgården är i andra änden av tabellen, nu elva, två poäng från Uppsala på kvalplats och fem från Brommapojkarna på nedflyttningsplats. Djurgården har nu sex raka matcher utan seger.

Självmål

Topplaget Hammarby inledde bäst inför 12 830 på Tele2 arena, men halvvägs in i första halvlek tog Djurgården över alltmer av spelet.

Men då fick Hammarby en omställning och landslagsspelaren Jonna Andersson rusade fram på vänsterkanten och slog ett inlägg – som Djurgården-kaptenen Matilda Plan styrde in i eget mål.

– Det blir en konstig studs, jag träffade inte riktigt bollen och styr in den. Olyckligt, men det var bara att resa sig igen, säger Plan till Viaplay om självmålet.

"En okej match"

I andra halvlek kontrollerade Hammarby matchen.

– Vi går ner i deras tempo under en period i första halvlek, men kommer in i andra med mycket energi. Vi försöker bibehålla ledningen, hålla det enkelt och försöker få upp tempot i passningsspelet, säger Matilda Vinberg till Viaplay.

– Jag tycker att i det stora hela så var det en okej match.

Tabellfyran Piteå lyckades inte klättra då man förlorade borta mot Kristianstad med 2–4. Klättrade gjorde dock Vittsjö efter 1–0 mot Växjö, upp till femte plats. Kif Örebro tog en storseger mot avhängda Kalmar, 4–0.