Hammarby siktar högt: "Vi har en bra känsla"

Sjua och fyra poäng från Europaplatsen som nykomling. Hammarby siktar högre än så kommande säsong. –Förstaplatsen är tuff, men målet är att vi ska vara med där uppe, säger Madelen Janogy.

Madelen Janogy, till höger, mot AIK i rekordmatchen i fjol. 2022 siktar Hammarby högre – mot toppen av tabellen. Arkivbild.

Madelen Janogy, till höger, mot AIK i rekordmatchen i fjol. 2022 siktar Hammarby högre – mot toppen av tabellen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2022-03-26 08:00

Tolv lag har blivit till 14 lag i damallsvenskan och i dag väntar seriepremiär då Hammarby, sjua i tabellen förra året, tar emot fjolårsfyran Eskilstuna.

Tusentals biljetter är sålda och publikfest är att vänta.

– Oavsett om det är 18 000 eller 10 000 kommer det att höras, jag tycker det ska bli jättekul att spela på Tele2 när det finns möjligheten för så många att komma och kolla, säger Madelen Janogy.

Emma Jansson är inne på samma spår.

– Jag har alltid sagt att våra supportrar är speciella, de brinner så mycket för den här klubben, oavsett vad det är för sport eller kön är de där och stöttar oss. Det betyder riktigt mycket för mig som spelare. Jag är bara otroligt stolt över att jag är en del av den här klubben just nu, säger hon och får medhåll av Alice Carlsson:

– Man önskar att det var vår vardag, riktigt där är vi inte än, men på god väg. Det kommer.

Spetsat truppen

Janogy, Jansson och Carlsson tycker alla att truppen har breddats och spetsats inför 2022.

Målsättningen är högre än förra årets placering.

– Målet inför i år är framför allt att kunna utmana lagen i toppen, men också att fortsätta utvecklingen av vårt spel som vi påbörjade förra året, säger Carlsson.

Jansson:

– Vi har höga förväntningar på den här säsongen. Det hade varit skitkul att få vara med och fajtas om topplaceringar, sedan har vi kanske inget uttalat mål så ännu. Men vi vill fajtas om topplaceringar inom snar framtid. Det är väl ingen hemlighet att det vore skitkul att nå det redan i år.

"Det får inte svaja"

TT: Topplaceringar, även förstaplatsen?

– Det är otroligt tuff konkurrens, det vet vi om, snacket är att vi ska vara med där uppe och tävla om de platserna. Förstaplatsen, absolut tuff, men målet är att vi ska vara med där uppe, säger Madelen Janogy.

TT: Kan Hammarby vara med och fajtas om SM-guldet redan i år?

– Spelar vi varje match, gör maxprestationer och ligger på vår högstanivå, absolut. Det får inte svaja, vi måste höja vår lägstanivå, men att vara med och tävla i toppen, absolut, det tror jag, säger Janogy.

Emma Jansson på samma fråga:

– Jag vet inte, det är väl alltid allas klubbars dröm så klart, vi ska fortsätta och ta varje match, vi behöver vinna varje match om vi ska kunna vara med och fajtas om guldet. Det är svårt att säga nu inför säsongen, men vi har en bra känsla.

Och Alice Carlsson:

– Det vågar jag inte svara på, det är tuff konkurrens bland alla lagen i år, det känns som att många gör en intressant resa i damfotbollen. Det kommer nog vara många som fajtas om SM-guldet.

Närmat sig Rosengård och Häcken

Fajtas om SM-guldet eller inte, för att nå dit behöver de mäta sig med de två stora i serien: Rosengård och Häcken.

– Det är väl ingen hemligt att de är två av Sveriges bästa lag, de har fantastiskt bra spelare på varje position. Men nu såg vi att det krävdes en förlängning för att avgöra mellan oss och Häcken (i cupsemifinalen). Vi vet om att vi är ett bra lag, säger Carlsson.

Janogy håller med:

– Jag tycker det känns, när vi möter dem i år kontra i fjol, att vi är med på ett annat sätt. I fjol var de bättre och det kändes som att vi inte riktigt var där. Vi förlorade matchen (Häcken, cupen), men det är inte långt ifrån. Vi har tagit kliv, det var skönt att få den matchen och känna det att: ”Fan, vi är med”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!