Hammarby till serieledning – 14-åring debuterade

Hammarby leder damallsvenskan efter klara 4–0 mot tabelljumbon IFK Kalmar. Ellen Wangerheim gjorde två mål. Och 14-åriga Ellie Junetoft debuterade.

Hammarbys Ellen Wangerheim gjorde två mål mot IFK Kalmar. Arkivbild.

Fotboll2023-09-16 15:24

I den 83:e minuten byttes Ellie Junetoft in i stället för den nästan dubbelt så gamla norskan Vilde Hasund, 26 år. 14-åringen debuterade därmed i damallsvenskan

Med sex omgångar kvar leder Hammarby på 46 poäng, samma poäng som Häcken som har en match mindre spelad.

Stockholmslaget har inte förlorat en match sedan den 14 maj, mot Piteå (1–2). Inget talade för att säsongens tredje förlust skulle komma borta mot Kalmar. Tabelljumbon har inte vunnit en enda match i år och lagets poäng har kommit i tre oavgjorda matcher.

IFK Kalmar, som har ett väldigt ungt lag, har redan börjat sikta in sig på spel i elitettan nästa år.

– Vi gör en bra försvarsinsats. Vi möter en guldkandidat som ska vara överlägsna oss. Så 0–4 är smickrande för oss, säger Kalmar-tränaren Zlatko Lolic till Viaplay.

Hammarby gjorde 1–0 i den åttonde minuten då Ellen Wangerheim tog emot bollen i straffområdet, vände och sköt. Hon utökade senare i halvleken till 2–0 då hon sprang sig fri, efter att ha fått en djupledsboll, och satte bollen i mål.

– Jag får jättebra passningar, då är det lätt att göra mål, säger hon i halvtid till Viaplay.

Några minuter senare fälldes Eva Nyström i straffområdet och satte själv 3–0 på straff.

Matilda Vinberg gjorde 4–0 i den 84:e minuten, även om Wangerheim noterades för målet.

– Det var jag som gjorde målet. Satte den i bortre hörnet, superkul, säger Vinberg.

– Vi följde matchplanen till 100 procent. Jättekul att vinna och göra fyra mål.