Hammarby tog första segern för säsongen

I påskdagens damallsvenska möte på Hammarby IP tog hemmalaget sina första poäng för säsongen genom att besegra Piteå med med 1–0. –Jätteskönt, säger Emilia Larsson, vars mål blev avgörande, i Viaplay.Tidigare under dagen snuvade Kif Örebro Brommapojkarna på poängen när den finländska trion Amanda Rantanen, Heidi Kollanen och Elli Pikkujämsä ordnade en 2–1-seger för laget.

Emilia Larsson jublar efter sitt avgörande mål mot Piteå på Hammarby IP.

Fotboll2022-04-17 14:54

Piteå var obesegrade när man kom till Hammarby IP inför den tredje omgången i damallsvenskan på påskdagen. Hemmalaget hade däremot förlorat båda sina inledande matcher.

En jämn och något försiktig första halvlek passerade utan några mål i protokollet – men i andra klev Piteå ut med ny energi och ett mer offensivt spel. Den vassaste chansen att ta ledningen med drygt 20 minuter kvar hade dock Hammarby, när bollen efter en hörna studsade i stolpen efter att ha träffat en Piteåspelare.

Emilia Larsson avgjorde

Hammarbyspelarna gjorde sitt bästa för att hugga på returen men försvaret rensade undan.

Hemmalaget ökade pressen och till sist kom utdelningen. Emilia Larsson lyckades efter att ha fått bollen från Matilda Vinberg ge Hammarby ledningen i minut 77 till hemmafansens jubel.

– Vi jobbar oss in i matchen och tar över mer och mer, summerar Larsson matchen i Viaplay.

Piteå jagade kvitteringen in i sista matchminuten men Hammarby höll undan och tog i och med 1–0-segern sina första poäng för säsongen.

Att första segern nu är ett resultat som kommer av lagets disciplin, enligt Larsson.

– Spelet sitter inte till 100 procent ännu men det kommer, lovar hon.

När Örebro och BP möttes på Grimsta BP tidigare under dagen var det till sist Kif Örebro som tog full pott.

Men även den satt långt inne.

– Chanserna kommer att komma, konstaterade Örebros högerback Nathalie Hoff Persson i Viaplay i halvtid.

Då stod det 0–0. Men Hoff Persson fick rätt.

Finländsk trio matchjältar

BP-målvakten Lovisa Koss, första gången med i startelvan, fick jobba hårt i inledningen av andra halvlek när Örebro på allvar började sätta press.

Hon höll motståndarbollarna borta fram till den 67:e minuten.

Då vinklade nyss inbytta Amanda Rantanen, framspelad av landsmaninnan Heidi Kollanen, in 1–0-målet för Örebro. Sedan small det till igen.

När Örebro tre minuter senare fick frispark spelade åter Kollanen fram bollen – den här gången till Elli Pikkujämsä, även hon nyligen inbytt, som nickade in 2–0 bakom Koss.

I den 92:a minuten reducerade Klara Andrup till 1–2, men det blev inte mer än ett tröstmål för Brommapojkarna.