Hammarby vann i allsvenska premiären

Nu har allsvenskan dragit igång. På en fullsatt Tele2 arena i Stockholm krossade Hammarby nykomlingen Helsingborg med 2–1. Mannen för dagen blev Gustav Lugwigson, med allsvenskans första mål för säsongen.

Hammarbys Gustav Ludwigson hyllas efter att ha gjort allsvenskans första mål för säsongen.

Fotboll2022-04-02 17:03

Det var upplagt för en Hammarbyseger i den allsvenska premiären på lördagen.

Bajen, med nye huvudtränaren Martí Cifuentes i sin första allsvenska match, påhejades ivrigt av publiken i Tele2 arena och motståndet, Helsingborg, kom till premiären med en lång skadelista och med målet att framförallt hänga sig kvar i herrarnas högsta serie den här säsongen.

Därför var 2–1-segern till Hammarby inte någon större överraskning, även om man hade kunnat få till tre eller fyra mål, enligt tränaren.

– Det är ett fantastiskt lag att coacha, konstaterade Cifuentes i tv-sändningen efter matchen.

– Men vi är fortfarande på ett plan där vi behöver bevisa många saker, fortsätter han.

Cifuentes vill se ett bättre presspel men hyllade också laget för förmågan att hantera pressen av att inleda säsongen på hemmaplan.

Nickmål

Under den första halvleken var det tydlig Hammarbydominans. Flera heta lägen och framförallt ett högre tempo jämfört med motståndarna gjorde att hemmalaget kunde lämna första halvlek i en 1–0-ledning, efter att Gustav Ludwigson nickat in allsvenskans första mål efter knappa 20 minuter. Då hade också Astrit Selmani varit ruskigt nära att utöka ledningen, men han träffade den högra stolpen.

Sett till antalet chanser borde kanske Hammarbys ledning ha varit större, och mot slutet av första halvlek hade man tillåtit Helsingborg jobba sig in i matchen allt mer.

– Sista 15 är helt bedrövligt. Tur att det står 1–0, konstaterade Ludwigson kritiskt i Discovery+ i pausen.

Det dröjde sedan innan Bajen lyckades utöka.

Inhoppare nätade

Selmani fick ytterligare ett snopet avslut med knappa fem minuter kvar av ordinarie matchtid. Ribba – stolpe – Kalle Joelssons grepp var förloppet som kunde ha blivit 2–0.

– Det vill sig inte idag, säger Selmani med ett skratt efteråt.

Det målet fick istället 18-årige Williot Swedberg, talangen vars övergång till Ryssland sprack i sista minuten, noteras för på tilläggstid. Swedberg inledde matchen på bänken men byttes in efter drygt 70 minuter när 19-årige Mayckel Lahdo utgick.

– Det går inte att beskriva, säger Swedberg om målet.

Assad Al Halmawi gav sedan Helsingborg reduceringen med en minut kvar av tilläggstiden.

Tränaren Jörgen Lennartsson var inte allt för förkrossad efter matchen, utan poängterade att man tar med sig viktiga lärdomar inför fortsättningen.

– Vi räcker inte riktigt till för att skapa riktigt farliga målchanser, säger han i Discovery+.