Han är årets Guldbollenvinnare: "Kom lite oväntat"

Emil Forsberg vann Guldbollen som årets bästa herrfotbollsspelare i Sverige det här året. Motsvarigheten lokalt är Markus Ahl. Mittfältaren får utmärkelsen för sina fina insatser i Djursdala SK 2021. "Oj, det kom lite oväntat", säger han.

Markus Ahl tilldelas Guldbollen som bästa herrspelare i den lokala fotbollen.

Markus Ahl tilldelas Guldbollen som bästa herrspelare i den lokala fotbollen.

Foto: Haris Dreco

Fotboll2022-01-02 16:00

Förra året var första gången Vimmerby Tidning/Kinda-Posten utsåg traktens bästa fotbollsspelare. På herrsidan föll valet den gången på Rickard Thuresson i Vimmerby IF. 2021 blir det Djursdala SK:s mittfältsmotor Markus Ahl som kammar hem priset.

– Väldigt smickrande, så klart, säger 31-åringen när vi presenterar det för honom.

Han kan se tillbaka på en stark säsong, både för egen del och för lagets del. DSK imponerade stort i "femman" och vann till slut serien. Ahl, som lämnade Vimmerby IF och återvände till moderklubben inför 2021, hade en nyckelroll under guldåret.

– Egentligen var det väl ingen som hade räknat med att vi skulle vinna serien och vi hade det inte som någon direkt målsättning. Men allt bara löpte på och vi visade att vi hade ett ruskigt bra lag med spets, säger Markus Ahl.

När han tittar i backspegeln är det framför allt en match som sticker ut. En match som han själv avgjorde med ett nickmål i den 71:a minuten.

– Toppmötet borta mot IFK Västervik. Den segern satt långt inne och det var en match som vi kanske inte borde vunnit, men som vi vann med 1–0 ändå. Det visade att med hårt arbete och slit så lönar sig det mesta. Där började man även känna att vi hade allt i egna händer och att seriesegern var inom räckhåll på riktigt. Den känslan förstärktes sen efter vinsten mot Ariel.

Vad säger du om din roll i laget?

– Den var väl ganska lik den jag hade i Vimmerby. Visst, jag var mittback i VIF de sista säsongerna. Nu fick jag ta steget upp och vara mer delaktig i speluppbyggnaden på mittfältet, vilket var roligt. Sen blir det mer tacksamt i division fem, där man har mer tid på sig i den rollen. Men jag är väldigt nöjd med min säsong, absolut. Speciellt eftersom jag hade lite tur och fick avgöra några matcher, haha.

För drygt en månad sedan blev det också klart att "Macke" spelar vidare och följer med DSK upp till division 4. Ett beslut som inte var helt självklart. Han var och tränade med Vimmerby IF efter att säsongen tagit slut men menar att det inte var något hett alternativ.

– Det var antingen DSK eller ingenting... Jag önskar att jag hade mer sug för fotbollen och att jag ville satsa mer, till exempel i VIF, men det har jag inte. Tyvärr blir det inte riktigt helhjärtat på det sättet, även om det så klart är helhjärtat när jag väl är på planen. Men DSK stod närmast nu, även om det inte var säkert att jag skulle fortsätta, förklarar han och fortsätter:

– Fotbollen är inte lika högt prioriterad för mig längre men jag kommer köra så mycket jag kan.

Var avancemanget en bidragande faktor till att du tackade ja till ytterligare ett år?

– Nja, inte direkt. Det hade nog blivit likadant även om vi inte hade gått upp. Jag hade troligtvis spelat kvar.

Guldbollenvinnaren kan nu blicka framåt mot ett spännande fotbollsår, där han och moderklubben alltså spelar i "fyran" igen. Då får han också möta sina gamla lag Vimmerby IF och Gullringens GoIF.

– Det kommer bli tufft, känns det som. Vi har bra spelare och kan ställa upp med en stark startelva, så vi får hoppas att vi håller oss friska. Då kan vi nog stå upp bra mot de flesta lagen. Jag tror ändå att vi kommer vara på den undre halvan och få kriga om nytt kontrakt.

Markus Ahl

Bästa spelare du spelat med: "Karlo Goranci var riktigt bra i Vimmerby IF. Även Rickard Thuresson måste nämnas"

Roligaste minnet: "Det måste vara när jag fick göra debut i Gullringen 2008 (division 3) mot Vimmerby på Vimarvallen. Jag var utlånad från DSK till Gullringen och vi slogs för överlevnad, medan VIF var i toppstriden. Men vi vann med 3–1 och jag gjorde en assist och ett mål".

Favoritspelare: "Jag har alltid följt Cristiano Ronaldo, så jag får välja honom".

Favoritlag: Manchester United.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!