Han blir årets Guldbollenvinnare: "Jätteroligt"

I år kommer vi för första gången att utse årets Guldbollenvinnare i den lokala fotbollen. En herrspelare och en damspelare. Så här säger pristagaren på herrsidan om utmärkelsen: "Jätteroligt och oväntat att bli den förste spelare som får priset".

Rickard Thuresson blir den förste spelare som får priset som årets Guldbollenvinnare i den lokala fotbollen.

Rickard Thuresson blir den förste spelare som får priset som årets Guldbollenvinnare i den lokala fotbollen.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2020-12-30 07:00

Den lokala fotbollen står sig fortsatt mycket stark. Intresset är stort för våra klubbar – och spelare. Självklart tycker vi att det bör uppmärksammas. Efter en del funderingar och dividerande fastnade vi på sportredaktionen för Vimmerby IF:s rutinerade anfallare Rickard Thuresson. Han får Guldbollen för sina insatser 2020. 

För första gången på mycket länge fick han spela i en distriktsserie, division fyra. Som ni vet hade VIF många år bakom sig i division två och tre innan degraderingen till fyran var ett faktum säsongen 2019. 

Thuresson, som varit sin klubb trogen i alla år, gjorde sin första A-lagssäsong redan 2003 (!). 

– Jag har haft turen att kunna hålla mig skadefri i alla år och haft förmånen att ha haft tränare som trott på mig och gett mig förtroende. Jag har bara varit bänkad i två matcher, säger 33-åringen. 

Han nämner åren med Christer Eriksson som tränare, då laget sprang oerhört mycket på försäsongerna. 

– Det är klart att man var väldigt bra tränad, samtidigt som det kunde vara påfrestande när man sprang runt på Lundagatan och var trött och fick höra att "Det är det här som skiljer männen från pojkarna", haha. 

Det har funnits locktoner från klubbar högre upp under årets lopp, men han har alltid stannat i Vimmerby IF.

– Jag vet att Jönköping Södra var lite intresserade när Olle Nordin tränade dem, sen har jag tränat med Åtvidaberg, Sleipner och Husqvarna. Men jag vet inte...jag har nog själv aldrig varit superintresserad. Antar att jag är hemkär och jag trivs bra här. Vi har bra förutsättningar i Vimmerby. 

Precis som under många andra säsonger, gjorde han ett stort avtryck 2020.

undefined
Mohammad Jafr och Rickard Thuresson slutade etta och tvåa i seriens skytteliga 2020.

– Jag och Jafr (Mohammad) var delaktiga i många av våra mål. Och det är klart att det är skillnad att spela i division fyra. Visst, en del backar är bra, men det är väl egentligen bara Ola Lindblom (Gullringen) som sticker ut att möta. 

En titt i statistiken talar sitt tydliga språk. Mohammad Jafr toppade skytteligan i nordöstra fyran med 14 mål, ett före tvåan i serien, Rickard Thuresson. Ser vi till den totala poängskörden (mål och assist) var troligen "Thure" överlägsen i serien.

– Jag kanske assisterade till tio av Jafrs mål och några till utöver det. 

Efter den gångna säsongen, där VIF slutade fyra, uttryckte Thuresson en stor osäkerhet om karriären skulle fortsätta. Nu kör han vidare – och kan se fram emot nytt konstgräs på Arena Ceos 2021. 

Du kopplades samman med andra klubbar, som tränare. Hur var det egentligen?

– Nja, Södra Vi IF:s intresse var konkret. Sedan var det lite prat om IFK Tuna och Frödinge också. 

Ett eventuellt kommande tränaruppdrag på seniornivå får dock vänta ett tag till. 

– Det är inte läge nu. Vi ska ha vårt tredje barn och sedan är jag säljare i mitt yrke. Det får räcka med att hjälpa till i Hjalmars (äldsta sonens) lag. Det känns bra att göra något för föreningen. 

Det har hänt en hel del i VIF-truppen under hösten. Flera spelare har tillkommit, andra har lämnat. Ni har tappat en del starka namn. Hur ser du på det?

– Det är klart att killar som bland andra Simon Larsson och Macke Ahl kommer att saknas. Sen kan jag tycka att det är lite konstigt och synd att Joakim Storm går till Västerviks FF. Det är en egen produkt som jag trott och hoppats mycket på. Jag har faktiskt svårt att förstå valet att gå till en klubb som jag tror åker ur serien. 

Rickard Thuresson nämner tränaren Johan Karlsson-Törndahl som en positiv faktor och något som är bra för VIF-herrarna. 

– Han har ett stort driv och stor kunskap. Han är skarp och vill utveckla laget och ta oss uppåt. 

* Snart presenterar vi även årets Guldbollenvinnare på damsidan. 

Rickard Thuresson

Favoritspelare: Jag gillar att se Zlatan och svenska landslaget. Jag såg Sverige spela i EM i Frankrike 2016. Det var en upplevelse.

Bästa spelare du spelat med: Många, men spontant säger jag Simon Alexandersson, Karlo Goranci, "Holma" (Johan Lundin), Ola Lindblom och Lasse Gustavsson.

Bästa tränare: Tommy (Svensson-Pöder) och Christer (Eriksson).

Roligaste minnet: Klart att SM-vinsten i futsal sticker ut. Jag satte fyra mål i finalen. Sen fick vi spela ute i Europa när vi var på Island.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!