"Han håller sig inte riktigt till sanningen"

Arbër Zeneli är ett av hoten mot landslaget i söndagens VM-kval i Pristina. Han kunde lika gärna ha spelat för Sverige. Men att 26-åringen inte tillfrågades stämmer inte, enligt Peter Wettergren. –Han håller sig inte riktigt till sanningen, säger den assisterande förbundskaptenen.

Arbër Zeneli firar ett mål för Kosovo. Arkivbild.

Arbër Zeneli firar ett mål för Kosovo. Arkivbild.

Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Fotboll2021-03-26 15:53

I sin roll som andretränare i Elfsborg lärde Wettergren känna Zeneli både som spelare och person.

– Kvick, snabb, ganska låg tyngdpunkt, duktig på att komma ifrån en pressad yta. Det gäller att ta honom innan han får upp farten, säger Wettergren.

Respekterar hans val

På fredagens presskonferens fick Wettergren frågan om han hellre hade sett Zeneli – nio mål på 23 landskamper för Kosovo – i det svenska landslaget.

– Vi har de spelare vi har. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och han väljer vilket land han vill representera och nu valde han Kosovo och det respekterar jag.

Förbundet i allmänhet och landslagsledningar i synnerhet har på senare år fått kritik för att man inte lyckats binda några lovande spelare till spel i det svenska landslaget.

Zeneli, som sedan 2019 spelar för Reims i franska ligan, har tidigare hävdat att intresset från Kosovo var större än från Sverige.

Zeneli sade i höstas en poddintervju med fotbollsjournalisten Olof Lundh att Wettergren hörde av sig först efter att Zeneli bestämt sig för Kosovo.

En historiebeskrivning Wettergren inte delar.

Hade samtal i Borås

– Då håller han sig inte riktigt till sanningen, kan jag säga. Vi hade en träff han och jag, på Borås arena, när han precis hade skrivit på för Heerenveen. Jag hade bestämt mig för att åka ned och besöka honom och han blev väldigt glad.

– Vi avslutade samtalet med "härligt, då ses vi där och kan diskutera framtiden".

– Två veckor senare var han klar för Kosovo. Som sagt, han håller sig inte riktigt till sanningen, säger Wettergren.

På TV4 Fotbollskanalens fråga hur han ser på det, svarar den assisterande förbundskaptenen:

– Jag respekterar hans beslut.

Zeneli är född i Säter och kom i unga år till Elfsborgs ungdomsverksamhet. Han slog igenom i allsvenskan 2014 och gjorde elva mål på 46 allsvenska matcher innan han såldes till Heerenveen efter säsongen 2015.

Han har spelat för svenska U17-, U19- och U21-landslag och var med i U21-truppen som tog EM-guld 2015.

Peter Wettergren, assisterande förbundskapten.
Peter Wettergren, assisterande förbundskapten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om