Han lever drömmen med landslaget

Som ung drömmer många om att bli fotbollsproffs. Före detta Mörlundabon Fredrik Madestam likaså. Han märkte snart att den önskan inte skulle slå in, men hade bestämt sig, han skulle jobba med fotboll på något sätt. Just i detta nu befinner sig Fredrik i Nederländerna under dam-EM. Vad han gör där? Lever drömmen.

När de svenska landslagsspelarna möter media under EM i Nederländerna finns Fredrik Madestam ständigt med i bakgrunden. Foto: TT

När de svenska landslagsspelarna möter media under EM i Nederländerna finns Fredrik Madestam ständigt med i bakgrunden. Foto: TT

Foto:

Fotboll2017-07-20 10:30

Vi ska dock börja med att backa bandet litegrann och se hur Fredrik hamnade i Nederländerna. Han började sin resa genom att gå på gymnasiet i Hultsfred och därefter bar det av till Växjö där han läste strategisk kommunikation på Linnéuniversitet. Under perioden i Växjö fick han en möjlighet att gör sin praktik på Svenska Fotbollförbundet i Stockholm. Ett erbjudande han snabbt tackade ja till. Efter praktiken ville han knappt lämna Stockholm för han trivdes så bra på arbetsplatsen. Målet var klart: han skulle tillbaka till Fotbollförbundet.

Stort fotbollsintresse
Ett halvår efter examen stod det klart att drömmen slagit in och han flyttade från Hultsfred upp till Stockholm. Sen dess har han arbetat på Svenska Fotbollförbundet.
– Det är ganska få förunnat att få sitt drömyrke så tidigt efter examen. Det är väldigt häftigt att få jobba med fotbollen då jag har ett stort intresse, säger Fredrik Madestam.
– Jag brukar skämtsamt säga att som liten ville man bli fotbollsproffs, men när man märkte att inte kvalitéerna inte räckte till så är det här så nära jag kan komma, säger han med ett skratt.

Bred roll
Fredrik har nu varit kommunikatör på fotbollförbundet i drygt ett år. Hans roll som kommunikatör/media officer i förbundet är ganska bred och innefattar en hel del arbetsuppgifter. 
Hemifrån Sverige ansvarar Fredrik med kollegor för all utgående kommunikation från förbundet. Fredrik gör intervjuer, skriver texter och har hand om förbundets alla digitala kanaler så som Instagram och hemsidan.
– Under matcher jobbar jag med våra egna kanaler och när jag är på plats på matchen kan man säga att jag är bandet mellan media och spelarna skulle man kunna säga.
För tillfället gör Fredrik sin mästerskapsdebut i Nederländerna tillsammans med svenska damfotbollslandslaget.
Hur hamnade du där?
– När mästerskapet närmade sig såg vi att det var ett stort intresse från svensk media så det skulle komma ganska mycket hit till Nederländerna. Då togs ett beslut att det skulle åka med en från förbundet utöver presschef Emelie Ölander så det var två som jobbade med de frågorna. Det var då jag fick frågan. Samma sak där var det ingen tvekan från Fredriks sida utan han tackade självklart ja. Rollen som han har under mästerskapet skulle kunna betecknas som assisterande presschef. En roll som han prövat på tidigare hemma i Sverige så det blev en bra lösning att han följde med.

”Som en i gänget”
Det är cirka 30 svenska mediarepresentanter i Nederländerna och där tillkommer även utländsk press från motståndarnas presskår.
– Jag och Emelie ser till att media har så bra förutsättningar som möjligt. Att de kan ”täcka” mästerskapet och få ut det i svensk press.
– Sen har vi mediatid vid nästan alla träningar. De största som SVT och TV4 vill göra filmintervjuer och radion vill göra sitt. Där är vi och med och styr upp och ser till så att allt funkar.

Till en början var det en pirrig Fredrik Madestam när han för första gången träffade på de stora landslagsstjärnorna.
– Tredje dagen i praktiken stod jag och tog mat mellan Lotta Schelin och Nilla Fischer, då var man mitt i det kan man säga. Det som då var nervöst känns nu naturligt på ett helt annat sätt. Nu är man som en i gänget.

Vad är de största utmaningarna med ditt jobb?
– Att hitta balansgången mellan media och spelarna. Man ska se till att fokusen inte tas bort från det sportsliga utan att det helt enkelt blir en jämn fördelning.

– Sen vill vi ge en bra bild av landslaget utåt. Som innan Tysklandsmatchen visade vi att en del spelare spelade pingis och hade roligt. Säg att Sverige hade förlorat mot Tyskland kanske det hade blivit annorlunda reaktioner på den uppladdningen.

När det gäller Fredriks bästa upplevelse hittills i tjänsten som kommunikatör skedde det bara för några dagar sedan.
– Det var väldigt speciellt i måndags innan Tysklandsmatchen. Det var ju en personlig mästerskapsdebut. Även att jag varit med i Sverige innan så var det något annorlunda nu. Den långa väntan till matchstart med fokuserade spelare och ledare var unik.
Att Sverige också tar den första mästerskapspoängen mot Tyskland sen 1995 i denna match gör upplevelsen inte mindre speciell för Fredrik.
I framtiden hoppas han kunna få axla den riktiga presschefsrollen för något ut av landslagen. I den rollen hamnar man ytterligare lite närmare förbundskapten och hela laget samt har makten att få ta mer beslut.
– Men jag känner inte att jag behöver skynda på något sätt utan jag tar en dag i taget.

Vad tror du om Sveriges chanser i turneringen?
– Jag ser positivt på den. Vi visade mot Tyskland att vi definitivt är att räkna med. Gäller bara att vi spetsar till det framåt och får igång målskyttet. Når vi kvartsfinal kan det bli vad som helst. Titta bara vad som hände i Rio-OS senast när landslaget tog sig hela vägen till final, avslutar Fredrik Madestam.

Fakta: Fredrik Madestam

Ålder: 24

Bor: I Stockholm

Familj: Flickvän, familj kvar hemma i Småland

Yrke: Kommunikatör/Media Officer på Svenska Fotbollsförbundet

När Kosovare Asllani möter media med landslaget har Fredrik Madestam ett finger med i spelet. Foto: TT
När Kosovare Asllani möter media med landslaget har Fredrik Madestam ett finger med i spelet. Foto: TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!