Han vet hur man stoppar Mbappé

Han är stark, snabb, rörlig, smart och vräker in mål. Frågan engelsmännen ställer sig inför kvartsfinalen på lördag: Hur ska Kylian Mbappé stoppas? Svaret är Kyle Walker. Han har fått bukt med Mbappé tidigare. –Jag förstår vad jag måste göra för att stoppa honom, men det är lättare sagt än gjort, säger Walker.

Kyle Walker (i vitt) i åttondelsfinalen mot Senegal.

Kyle Walker (i vitt) i åttondelsfinalen mot Senegal.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fotboll2022-12-07 16:29

Den 32-årige högerbacken minns hur han i yngre år följde landskamper mellan England och Frankrike.

– Det har alltid varit stora matcher och det blir en ny på lördag, säger han.

Walker, känd för sin snabbhet och sitt fysiska spel, får troligen en huvudroll i kvartsfinalen. Det blir hans jobb att hålla stekhete Kylian Mbappé borta från allt vad franska farligheter heter.

Inte bara Mbappé

På dagens presskonferens på al-Wakrahs Sport Complex utanför Doha haglade frågorna om Mbappé. Walker svarade artigt och många gånger innehållsrikt om hur han ser på fransmannen, om hur han måste agera.

– Han är så skicklig att han kommer att göra minst tre, fyra bra saker i matcher. Det handlar om att se till att de tillfällena blir så få som möjligt och så lite kostsamma som möjligt.

Walker betonade också att det inte är han och resten av laget mot Mbappé.

– Jag är extra vaksam och ger honom den respekt han förtjänar, men inte för mycket respekt. Vi spelar inte tennis, det är inte en mot en. Matchen är inte England mot Kylian Mbappé, det är England mot Frankrike. Han ska helst inte stå in min väg så att vi får åka hem.

– Jag vill vinna VM med mitt land.

Cash tror på Walker

Matty Cash, klubbkompis med Robin Olsen och Ludwig Augustinsson i Aston Villa, fick klart för sig vad begreppet "uppsnurrad" innebär i Polens åttondelsfinalförlust mot Frankrike.

Mbappé lekte med högerbacken, född i Slough utanför London men polsk landslagsman eftersom att hans mormor och morfar föddes i Polen.

– Jag visste inte om jag skulle avvakta eller ligga tätt på honom. När jag låg tätt på honom virvlade han bara in bakom mig. När han har bollen, stannar och sedan rör sig är han det snabbaste jag någonsin sett.

– Han är på en annan nivå. Snabbheten, rörelsen, titta på hans avslut. Han har allt, sade Cash till engelska medier efter Mbappés två mål i Frankrikes 3–1-seger i söndags.

Den 23-årige fransmannen är redan uppe i fem mål i Qatar och står på nio VM-mål totalt. Matty Cash är – som den engelsman han ändå är – förhoppningsfull. Om någon är det Kyle Walker som kan hänga med i Mbappés svängar, menar Cash.

– Kyle är förmodligen lika snabb som Mbappé. Han vet att Mbappé är fantastisk men Kyle är Englands bästa högerback. Så om någon ska stoppa Mbappé är Kyle mannen.

"Om inte den bäste"

Walker och Mbappé har stött på varandra flera gånger, inte minst i Champions League-mötena mellan Manchester City och Paris SG.

– Jag har mött honom några gånger, han är en fantastisk spelare som är i en härlig form. Det blir ingen lätt uppgift. Är man fotbollsproffs vill man möta de allra bästa och han är en av de bästa om inte den bäste.

– Han är ett mycket bra verktyg i deras låda, men vi kan inte underskatta andra spelare, säger Walker och nämner franska offensiva hot som Olivier Giroud, Ousmane Dembélé och Antoine Griezmann.

Kyle Walker på dagens presskonferens i al-Wakrah.
Kyle Walker på dagens presskonferens i al-Wakrah.
Fakta: Kvartsfinalerna i VM

Fredag: Kroatien–Brasilien (16.00) och Nederländerna–Argentina (20.00)

Lördag: Marocko–Portugal (16.00) och England–Frankrike (20.00).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!