"Hängs ut som en samling som vill skada föreningen"

I vintras skickade tolv medlemmar i Åtvidabergs FF ett öppet brev till styrelsen. Det pekas nu ut som förklaring till den uppmärksammade turbulensen i klassikerklubben.

Kopparvallen och Mathias Lindholm.

Kopparvallen och Mathias Lindholm.

Foto: Montage

Fotboll2020-05-22 14:59

– Vi vill ingenting annat än ÅFF:s bästa. Det är oacceptabelt med den hatstämning som har piskats upp under senaste dagarna. Vi vänder oss starkt emot att vi hängs ut som en samling som vill skada föreningen, säger Mathias Lindholm, en av brevskrivarna.

Tidigare i veckan slog Aftonbladets uppgifter om misstankar om matchfixning i och runt klassikerklubben ned som en bomb i Åtvidaberg. Externa investerare påstås även ha påverkat värvningar och laguttagningar. 

Mathias Lindholm, välkänd profil på orten och i radiosammanhang, är med i den så kallade "gruppen" som i slutet av januari skrev ett öppet brev till ÅFF-styrelsen för att få svar på ett antal frågor. Det han framförallt vänder sig emot är att brevet nu anses ligga bakom turbulensen.

– I god ton och utan att peka ut några enskilda personer sökte vi svar på relevanta frågor. Att på allvar tro att granskningen skulle bero på det är fullständigt galet. Nyheten om misstänkt matchfixning kommer från häpnadsväckande svar från tidigare tränare och ordförande. 

– Vår upplevelse är att vissa personer med koppling till klubben försöker att flytta fokus från kärnfrågan till ett gäng supportrar. Samtliga krafter borde givetvis användas för att reda ut om matchfixning verkligen har förekommit, säger Mathias Lindholm.

Sporten har tagit del av innehållet i brevet och det handlar om främst fyra frågeställningar.

Ungdomsakademin och A-laget: varför har klyftan blivit så stor och hur ser ni på iakttagelsen att talanger försvunnit till andra klubbar och gjort det bra där? Inköpta spelare: är det sportgruppen som ligger bakom scoutingen och hur stor del av truppen har direkt finansierats av externa aktörer? Sponsorer: finns det så kallade "hemliga sponsorer" och i så fall varför? Matchfixning: har styrelsen diskuterat om ÅFF varit utsatt för sådan påverkan under 2019 och hur arbetar styrelsen/föreningen aktivt med dessa frågor?

Strax senare anordnades också ett möte mellan brevskrivarna och klubbledningen.

På frågan vad de då fick för svar säger Mathias Lindholm:

– Man kan tycka och tänka vad man vill om det och att vi i vissa fall kunde ha önskat mer utförliga svar. Men här finns inga rätt eller fel. Vi fick till ett möte och det kändes bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!