Här är alla förutsättningarna inför ÅFF:s toppstrid

Inför en slutomgång med flera tänkbara scenarion kan det lätt vara svårt att få full koll på vad som gäller. Här benar vi ut alla förutsättningar inför den rafflande avslutningen av division 2 södra Svealand.

Adrian Petersson, Jesper ny och Patrik Gustavsson laddar för en rysare under lördagseftermiddagen.

Adrian Petersson, Jesper ny och Patrik Gustavsson laddar för en rysare under lördagseftermiddagen.

Foto: Montage: Corren

Fotboll2020-10-16 18:00

Lördag 17 oktober klockan 13:00. Det är bara att bänka sig framför skärmarna. Då sänder vi inte bara "Åtvids" match mot Arameisk-Syrianska. Vi sänder även matcherna Assyriska-Rynninge och Forward-Trosa-Vagnhärad på våra sajter. 

Varför?

Jo, för att de tre lagen Assyriska, Åtvidaberg och Forward tillsammans bildar en topptrio i division 2 södra Svealand som är nära på helt lika efter tolv spelade omgångar. Seriesegraren går upp, för tvåan väntar ett tufft kval och laget som slutar trea har spelat färdigt för i år och fortsätter i division 2 nästa år. Det är upplagt för en rejäl rysare under lördagseftermiddagen där varje mål kan kasta om förutsättningarna i toppstriden rejält. 

Här är allt du behöver ha koll på inför den högdramatiska avslutingen av division 2 södra Svealand. 

1.) Assyriska FF, 28 poäng, +19 i målskillnad.
Form: Fem raka segrar. 
Möter i sista omgången: Rynninge IK (11:e plats)
Assyriska vinner serien om... Man slår Rynninge hemma samtidigt som Åtvidaberg inte tar in alla plusmål som krävs. Ett oavgjort resultat kan räcka för Assyriska men då får varken Åtvidaberg eller Forward vinna sina matcher. 
Kommentar: Södertäljelaget har förstås en mycket bra sits i toppen av tabellen. Man möter ett Rynninge som finns i botten av serien, med tre raka förluster och som inte vunnit sen 5 september. 

Men till skillnad från Åtvidaberg och Forward möter Assyriska ett lag som har allt att spela för. Troligen behövs en seger för att Rynninge ska lyckas undvika negativt kval (Gute som just nu ligger på kvalplats möter jumbon Newroz på hemmaplan). Örebroarna lär därför inte ge sig i första taget. 

2.) Åtvidabergs FF, 28 poäng, +13 i målskillnad.
Form: Nio raka matcher utan förlust (åtta av dem segrar). Har inte förlorat sen 8 augusti mot BK Forward. 
Möter i sista omgången: Arameisk-Syrianska IF (6:e plats)
Åtvidaberg vinner serien om... Man slår Arameisk-Syrianska samtidigt som Assyriska tappar poäng mot Rynninge. Om Assyriska gör sitt och slår Rynninge kan ÅFF fortfarande ta sig förbi med hjälp av bättre målskillnad. I ett läge där båda lagen vinner kommer ÅFF i så fall behöva sikta på att ta in minst sex plusmål. 

Exempel: Om "Åtvid" vinner med 7-0 och Assyriska med 1-0 så hamnar båda lagen på +20 i målskillnad och då avgör flest antal mål vilket i så fall väger över till ÅFF:s fördel. 

Kommentar: ÅFF både jagar och jagas i slutomgången. Så länge laget vinner löper man ingen risk att förlora kvalplatsen. Men det är såklart ett Åtvidaberg som vill mer än att bara kvala. Alla tummar hålls givetvis för att en hjälpande hand från Rynninge IK ska infinna sig i Södertälje. Om RIK snor minst en poäng mot Assyriska så räcker seger för "Åtvid"! 

3.) BK Forward, 27 poäng, +13 i målskillnad
Form: Fem raka utan förlust (tre av dem segrar). 
Möter i sista omgången: Trosa-Vagnhärad SK (7:e plats)
Forward vinner serien om... Man vinner sin match mot Trosa-Vagnhärad samtidigt som både ÅFF och Assyriska tappar poäng. 

Kommentar: Örebrolaget, som likt ÅFF trillade ur division 1 i fjol, har hopp om att studsa tillbaka upp i seriesystemet. Det är mycket som ska till för att laget ska kunna gå om båda lagen i toppduon och plocka hem seriesegern – då ska både Assyriska och Åtvidaberg tappa poäng samtidigt som Forward slår Trosa-Vagnhärad. Inte omöjligt – men heller inte troligt. 

I sikte finns istället andraplatsen i serien som ger kval. Om Forward vinner så räcker det med att ett av lagen ovanför tappar poäng. Om laget tar en poäng i sitt möte med Trosa-Vagnhärad räcker det för att gå om Åtvidaberg om laget skulle förlora sin match mot Arameisk-Syrianska. 

Några snabba:

– För två år sen spelade samtliga lag Assyriska FF, Åtvidabergs FF och BK Forward i division 1 (numera Ettan).

– Åtvidaberg har förlorat två matcher i serien så här långt och det var mot just Assyriska (1-4) och Forward (0-4). Att de förlusterna innehöll så många minusmål kan komma att stå ÅFF dyrt...

– Forward hade tagit 16 av 18 poäng på sex matcher innan september. Därefter har man tagit 11 av 18 poäng på de efterföljande sex matcherna vilket kostat dem greppet om seriesegern.

– Assyriska har bara släppt in två mål på de senaste fem matcherna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!