Sporten har tidigare skrivit om hur idrottandet bland unga i Sverige minskade kraftigt under året som gick. I Kalmar län gick det ned med 20 procent – bara under hösten 2020. Totalt registrerades över en halv miljon färre idrottsaktiviteter under pandemiåret och därtill var det sex miljoner färre deltagartillfällen i Sverige.
I Silverdalen och IF Hebe har man dock inte märkt av det stora, historiska tappet. Snarare tvärtom.
Jan Johansson, som är engagerad i föreningen på många olika sätt, berättar om svårigheterna man tidigare haft med ungdomsverksamheten i Hebe – men att det nu kommit igång ordentligt.
– Vi hade vårt senaste U-lag 2018, där det var ungefär 30–40 barn. Året därefter blev det inget, mycket på grund av att det var svårt att hitta ledare. Men förra året började vi med lite prova-på-träningar här med en grupp pojkar o flickor födda 09/10 och 11/12. Sen fick vi tre föräldrar, två killar och en tjej, som kunde ta hand om dem, förklarar Jan Johansson och fortsätter:
– Efter det hakade en annan grupp – födda 13/14 – på och även där hittade vi två ledare. Det var två tjejer som drog igång det inledningsvis och sen kom en kille in. I båda grupperna var det ett tiotal barn.
Och nu, år 2021, märker man av att intresset för fotboll bland barn och unga är ännu större.
– I slutet på februari hade vi lite möte och pratade om intresset. När vi hade "idrottens dag" i höstas så märkte vi att det fanns många barn på skolan i Silverdalen som ville spela och träna fotboll. Då började vi fundera på att få igång ett flicklag för 09/10 och kanske överåriga 08:or. I den andra gruppen sa ledarna att man ville prova och ta med barn födda 2011 ända ner till 2015. Nu ligger vi på runt 40 barn totalt, konstaterar Jan Johansson glatt.
Vad betyder det för IF Hebe att ungdomsverksamheten lever?
– Det är jätteviktigt. Utan ungdomar så är man inte en förening, anser jag. Har man ingen ungdomsverksamhet så tror jag att man tinar bort med tiden. Föreningar som Hultsfreds FK och Vimmerby IF kommer leva hur länge som helst tack vare en stark ungdomsverksamhet. Livsnerven i en förening finns i barn och ungdomar.
Man kan säga att "coronaåret" på sätt och vis varit bra för Hebe.
– Ja, för ledarna som kommit in har kunnat växa in i det i lugn och ro. Det är en hel del jobb som ledare, med allt från att lägga upp träningar till att registrera närvaro och sköta allt. Vanligtvis blir det allt på en gång, men nu har de fått en mjukstart.
Även om intresset finns är det inte säkert att man kan få till en ungdomsverksamhet och hålla den levande, menar Johansson. En viktig och nästan helt avgörande förutsättning är att det finns ledare som är villiga att ta ansvar.
Ann-Sofi Hall, Fanny Lampert, Daniel Fredriksson, Teresia Edvinsson, Robert Hansen, Daniel Segerström, Matilda Nilsson och Moa Andersson är alla aktiva som ledare för olika grupper med barn i föreningen.
– Jag tycker att ledarna ska lyftas fram och uppmärksammas. Det krävs att några kliver fram och jag kan bara beundra de som gjort det nu i Hebe. Jag vet själv vilket stort jobb det är. Jag är så glad och nöjd att vi kan ha en ungdomsverksamhet, det är jätteviktigt för barnen.