Här är ödesfrågorna för den nye fotbollsbasen

Vilka ödesfrågor väntar Sveriges nya fotbollsbas? En av dem är att vara en tydlig röst i fotbollsvärlden för mänskliga rättigheter och mot inflödet av tvivelaktiga pengar, anser fotbollsjournalisten Noa Bachner.
–Där har vi varit för mesiga, säger han.

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt är valberedningens förslag till ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt är valberedningens förslag till ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2023-03-25 05:30

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt eller den före detta Uefa-toppen Lars-Christer Ohlsson? Någon av dem väljs i dag till ny ordförande i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson.

Fotbollsjournalisterna Olof Lundh och Noa Bachner framhåller att en rad ödesfrågor väntar den nya fotbollsbasen – oavsett vem det blir.

+ Ena Fotbollssverige

Åtta ursprungliga kandidater – alla nominerade av antingen distrikt eller elitklubbar – talar för att Fotbollssverige har olika åsikter om vem som ska styra Svenska fotbollförbundet.

– Vem som än blir ny ordförande måste skicka signalen: Jag är allas kandidat och inte en kandidat för ett särintresse, säger Olof Lundh, författare och journalist på TV4:s Fotbollskanalen och C More.

Känt sig pressade

Det handlar även om att få skapa en bättre relation med distrikten, som motsatte sig förbundets försök att banta ner dagens 24 distrikt till större och färre enheter.

– Distrikten har känt sig pressade, men egentligen är det ju logiskt det som förbundet ville. Att ha färre och större distrikt skulle göra att mindre tid skulle gå till administration, säger Lundh.

+ Konkurrenskraften

Sveriges konkurrenskraft både på klubblags- och landslagsnivå måste bli starkare, och de båda delarna hänger ihop, anser Noa Bachner, krönikör på Expressen.

– Nästa ordförande behöver ha en tydlig handlingsplan och tydlig vision för hur vi ska ta oss tillbaka. Det gäller både herr- och damfotbollen, säger Bachner.

Han eftersöker att det satsas på talangutvecklingen och framhåller våra skandinaviska grannar som exempel på herrsidan.

– I Norge och Danmark har man samarbetat med ligaorganisationerna, det vill säga elitklubbarna. I Sverige har situationen varit mycket mer av att förbundet – enligt en överenskommelse – släppt mycket av elitverksamheten till Sef, säger Bachner och fortsätter:

– Förbundet kan inte bara strunta i det helt och hållet. Spelarutbildning och tränarutbildning hänger samman med vilka förutsättningar man har att jobba med i klubbarna. Det behövs ett samarbete där.

Upp till klubbarna?

Olof Lundh framhåller också att talangutvecklingen är viktig för en långsiktig konkurrenskraft, men anser inte att det är förbundets huvuduppdrag att se till att svenska klubblag inte halkar efter.

– Det är ett problem som man vräker på Svenska fotbollförbundet, men det är inte något förbundet kan styra. De kan påverka, men det är ändå exempelvis Malmö FF och AIK som styr sina verksamheter, säger Lundh.

+ Vara en tydlig röst i fotbollsvärlden

Svensk fotboll behöver ta tydligare ställning i frågor om exempelvis mänskliga rättigheter och mot allt inflöde av pengar från tvivelaktiga finansiärer, anser Noa Bachner.

– Den diplomatiska samförståndsstrategi som Karl-Erik Nilsson har ägnat sig åt har gjort att Sverige har framstått som mycket mindre handlingskraftig och inte lika representativ för vad mycket av fotbollen i Sverige vill, säger han.

"Mer framträdande roll"

Det är först alldeles nyligen som det svenska herrlandslaget slutat med januariläger i exempelvis Qatar. Under VM i landet förra året sade avgående SvFF-ordförande Karl-Erik Nilsson att man övervägde att aktivt stötta Fifa-ordförande Gianni Infantino vid ett omval på kongressen i mars, men efter hanteringen av lagkaptensbindeln svängde förbundet.

– Sverige måste ta en mycket mer framträdande roll. Stå upp och slåss för de här värdena om man tycker att de är viktiga. Där har vi varit för mesiga, säger Bachner.

+ Ta plats i politiken – anläggningsbrist

– Vi kan inte ha den anläggningsbristen som vi har i Sverige. Vi kan inte ha klubbar med tusentals barn på kö, som inte kan spela. Anläggningsfrågan är akut och man behöver bryta trenden av underinvesteringar i anläggningar i idrotts-Sverige, säger Noa Bachner.

Exempelvis har förbundet själva publicerat en rapport om en dramatisk minskning av andelen manliga elitspelare från Norrland.

– Tittar man på norra Norge har de långt, långt fler inomhushallar och uppvärmda konstgräsplaner per capita än vad vi har i Sverige. De har investerat för att hela landet ska vara en del av norsk fotboll, säger Bachner och fortsätter:

– Det är som att man avvecklar ambitionen med att utveckla elitfotbollsspelare från norra Sverige. Det är som att man sänder en signal från politiken att ni kan hålla på med hockey, så tar vi fotbollen här nere i södra Sverige. Det är oacceptabelt tycker jag.

Fakta: Så väljs en ny ordförande

På förbundsmötet den 25 mars ska en ny ordförande väljas i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson, som tillträdde 2012.

Valberedningen har föreslagit den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som ordförande, men Lars-Christer Olsson står kvar vid sin kandidatur.

Totalt uppgår antalet röster vid förbundsmötet till 259. Röstberättigade är distriktsförbunden och elitklubbarna i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och elitettan.

De 24 distriktsförbunden har sammanlagt 172 röster. Tre röster per distrikt och sedan 100 tilläggsröster som fördelas proportionerligt efter hur många klubbar distrikten har. Exempelvis är Stockholms fotbollförbund störst och har 15 extraröster. Näst störst är Skåne, som har 12 extraröster.

Föreningarna i herr- och damallsvenskan har två röster vardera, medan föreningarna i superettan (herr) och elitettan (dam) har en röst vardera.

Elitklubbarna har sammanlagt 87 röster – Utsiktens BK (superettan) och Linköpings FC (damallsvenskan) har ingen rösträtt på grund av för sent inbetald årsavgift.

Vid en omröstning om vem som ska bli ordförande krävs att personen som ska bli vald stöds av en absolut majoritet av de avlagda rösterna – det vill säga hälften av rösterna plus en.

Om ingen person når absolut majoritet sker en andra omröstning och då krävs det enkel majoritet – det vill säga flest erhållna röster – för att bli vald.

Om en andra omröstning slutar oavgjord ska en tredje omröstning ske, återigen gäller enkel majoritet för att bli vald.

Är det oavgjort även efter en tredje omröstning blir det lottdragning om vem som blir ordförande.

Även Caroline Waldheim, Jens T Andersson, Hélène Barnekow, Tommy Andersson, Annika Grälls och Birger Jonsson var tidigare kandidater, men har hoppat av under processen.

Källa: Svenska fotbollförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!