Här är sex andra VM-skrällar

Saudiarabien bjöd på en jätteskräll och vann med 2–1 mot Argentina i fotbolls-VM i Qatar. Här är sex andra skrällar i VM-historien.

Brasiliens målvakt Taffarel släpper in Kjetil Rekdals straff, Norge vann gruppspelsmatchen i VM 1998 med 2–1. Arkivbild.

Fotboll2022-11-22 15:19

+ England–USA, 0–1, Brasilien 1950

Det sägs att flera engelska tidningar, efter beskedet att USA vunnit med 1–0, trodde att det var ett typografiskt fel och att de därför publicerade slutresultatet 10–0 eller 10–1 till England. Sant eller inte, oavsett visar det hur stor den amerikanska skrällen var. Joe Gaetjen, en haitisk diskare (hans föräldrar kom från Haiti), blev stor matchhjälte för USA. Varken England eller USA gick sedan vidare från gruppen.

+ Italien–Nordkorea, 0–1, England 1966

Italien, då tvåfaldig världsmästare, var jättefavorit och hade dessutom kniven mot strupen efter att ha förlorat mot Sovjetunionen i matchen innan. Men Nordkorea vann med 1–0 och matchvinnare blev Pak Doo-Ik som under den här tiden även var korpral i armén. Nordkorea skickade ut Italien ur gruppspelet i och med segern och var sedan nära att skrälla mot Portugal i kvartsfinalen, men portugiserna vände 0–3 till 5–3.

+ Västtyskland–Algeriet, 1–2, Spanien 1982

Dubbla världsmästaren mot VM-debutanten. Enligt den algeriske backen Chaabane Merzekane sade en tysk spelare att han skulle spela med en cigarr i munnen. Även på pappret var det en given västtysk seger, men Algeriet ville annat och vann med 2–1. Trots två segrar i gruppspelet tog sig inte algerierna vidare då de hade sämre målskillnad än både Västtyskland och Österrike. Extra anmärkningsvärt då Västtyskland och Österrike, som möttes i sista omgången, mer eller mindre spelade av matchen för att båda nationerna skulle ta sig vidare.

+ Argentina–Kamerun, 0–1, Italien 1990

Regerande världsmästaren Argentina var solklar favorit i gruppspelsmötet. Men Diego Maradonas Argentina fick se sig besegrat med 0–1 där matchens enda mål inte gjordes av legendaren Roger Milla, utan av Francois Omam-Biyik. Kamerun vann gruppen och tog sig till kvartsfinal där de blev utslaget av England. Även Argentina gick vidare, då som grupptrea, och tog sig sedan hela vägen till final där de förlorade mot Västtyskland.

+ Brasilien–Norge, 1–2, Frankrike 1998

Brasilianarna hade redan vunnit sina två första gruppspelsmatcher. Norrmännen hade desto mer att spela för och 2–1-segern gjorde att de tillsammans med Brasilien tog sig vidare till åttondelsfinal. Tore André Flo skickade in den norska kvitteringen i 83:e minuten innan Kjetil Rekdal avgjorde på straff minuter senare. Norge åkte sedan ut mot Italien i åttondelsfinalen, medan brasilianarna tog sig hela vägen till final där de fick stryk mot värdnationen Frankrike med 0–3.

+ Sydkorea–Italien, 2–1, Japan/Sydkorea 2002

Sydkorea vann sin grupp och ställdes mot ett stjärnspäckat Italien, grupptvåa bakom Mexiko, i åttondelsfinal. Inte mycket talade för Sydkorea på förhand, inte heller efter 87 minuter spelade minuter då italienarna ledde med 1–0. Men en kvittering kom i den 88:e minuten och sedan avgjorde sydkoreanerna matchen med sitt 2–1-mål i 117:e minuten. Efter att ha skickat ut Italien skickade Sydkorea sedan även ut Spanien i kvartsfinalen. Men i semifinalen mot Tyskland tog äventyret slut.

Källor: fifa.com, espn.com.