Har lärt sig läxan från förra säsongen: "Vår tur nu"

Rimforsa har tampats i toppen av tabellen de två senaste säsongerna utan att få någonting för det. Tränaren Mats Andersson hoppas att spelarna lärde sig en läxa ifjol och är inställd på att gå hela vägen. "Det är bara serieseger som gäller", säger han.

Mats Andersson ser fram emot en spännande säsong med Petter Melkersson och Daniel Rambin som två av nyckelspelarna och Jacob Lindblom som hett nyförvärv.

Mats Andersson ser fram emot en spännande säsong med Petter Melkersson och Daniel Rambin som två av nyckelspelarna och Jacob Lindblom som hett nyförvärv.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-04-20 07:00

När Rimforsa körde över Grebo hemma med 8–0 i slutet av juni förra året hade de andraplatsen bakom Hjulsbro som i en liten ask. När serien väl summerades så hade Grebo tagit sig förbi och Rimforsa hade återigen missat möjligheten att kvala sig uppåt.

Vad var det som gick snett?

– Vi kände nog en falsk trygghet efter den storsegern och det ledde till att spelarna inte skötte träningen som de skulle över sommaruppehållet är min teori. Vi kom inte alls upp i samma nivå under hösten samtidigt som Grebo gick urstarkt och inte tappade något. Jag hoppas att vi har lärt oss en läxa av det och inte gör om misstaget, säger Mats Andersson som går in på sin tredje säsong som tränare för RIF.

undefined
Mats Andersson, Rimforsa IF

När Sporten tar ett snack med honom dagarna före serien ska dra igång är han tillfreds med det mesta.

– Försäsongsträningen har killarna skött precis som de brukar göra varje år. Tack vare att vi haft tillgång till konstgräset på Hackel nu så är vi bättre förberedda än någonsin. Att vi har fått spela sex av åtta matcher på försäsongen på hemmaplan har också gjort stor skillnad.

Resultatmässigt finns det heller inte mycket att anmärka på. Bortsett från att RIF åkte ur cupen mot Hjulsbro efter straffar.

– I de tre senaste matcherna har vi mött starka lag som Söderköping, Gullringen och Hjulsbro och har 7–1 i målskillnad totalt på de tre matcherna. Det känns riktigt bra.

Har du tänkt ändra något på ert sätt att spela?

– Vi kommer backa lite från tanken att vara det bollförande laget till vilket pris som helst. I vissa skeden av matcher vill jag att vi ska spela rakare och enklare. Anledningen är helt enkelt att jag vill se till att vi vinner fler matcher.

Då kommer vi naturligt in på målsättningen som laget har inför säsongen. Där finns det bara en sak som gäller.

– Det är dags att ta hem den där serien nu. Så är det bara. Vi har ett minst lika starkt lag som ifjol och truppen känns bredare. Dessutom kommer vi väl förberedda och ska spela lite smartare. Även om det aldrig är lätt att vinna en serie så har vi inte mycket att skylla på om vi misslyckas.

undefined
Jacob Lindblom är en av många unga hungriga spelare i Kisa.

Tar vi en titt på truppen så har RIF 34 utespelare och fyra målvakter att tillgå. Det enda stora tappet inför säsongen är mittbacken David Lund som lämnade för Åtvidaberg i tvåan.

– Vi har fått in Jacob Lindblom som en bra ersättare i försvaret och fyllt på med ett par vassa lirare till.

I premiären väntar en tuff värdemätare direkt i form av LSW borta.

– De tillhör seriefavoriterna och kommer bli tuffa att möta. De har bland annat en spelare som scoutades av Wolverhampton i senaste matchen. Men de spelar hemma och har pressen på sig.

Andersson ser även fram emot derbyt mot Kisa om ett par veckor.

– Det är alltid årets höjdpunkt att spela de matcherna.

För stunden finns två spelare på skadelistan.

– Kevin Gaines drog en baksida nyligen och Adam Stragnefeldt slog nyckelbenet ur led för ett tag sedan. Jag hoppas att de är tillbaka snart.

Resultat 2023

Kom trea i serien med 41 poäng på 22 matcher.

Målsättning 2024

– Det finns bara en sak som gäller och det är serieseger. Jag tycker att det är vår tur den här säsongen.

Seriefavoriter

– LSW, Vikingstad och Malmslätt är de första utmanarna.

Försäsongen

– Vi har haft en näst intill perfekt försäsong bortsett från att vi hade många spelare som var sjuka under en period. Det ser mycket bättre ut nu.

Heta nyförvärv

– Jacob Lindblom har tillfört mycket som mittback. Kevin Gaines kom in lite senare och har haft skadeproblem, men är ett tillskott offensivt. Linus Gustavsson är en duktig spelare som är väldigt allround och kan spela både på mittfältet och i backlinjen. Han är lite av ett kaptensämne på sikt också med sin inställning. 

undefined
Petter Melkersson Rimforsa IF

Nyckelspelare

– Petter Melkersson är extremt viktig för laget med sin pondus och spelförmåga. Dessutom är han stenhård i närkamperna och kan spela överallt. Daniel Rambin  kommer vara viktig framåt och får leva med att han har höga förväntningar på sig. Hugo Johansson har tagit jättekliv som mittback. Sam Lenneman Söderberg har blivit hårdare i kroppen och rejälare i spelet. Han ska bli intressant att se i år.

Stjärnskott

– Leonard Jonsson Möller tog plats i A-truppen förra säsongen och har fortsatt att utvecklas starkt. Han är en fin ytterback som jobbar fram och tillbaka på sin kant och verkar vara helt outtröttlig.

Seriepremiär

21/4: LSW på bortaplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!