Hareide om MFF-missarna: ”Svårt att förstå”

Malmö FF:s tappade 1–0 till förlust med 1–2 mot IFK Göteborg. Nu har Åge Hareide gett upp hoppet om en Europaplats. Och han kritiserar sina spelare hårt, framförallt Oscar Lewicki. –Att rutinerade spelare gör sådana missar. Det är svårt att förstå, säger MFF-tränaren.

Det blev en tung kväll för Anders Christiansen och hans Malmö FF som föll med 1–2 mot IFK Göteborg.

Fotboll2022-10-17 21:16

Under de första 45 minuterna hände nästan inget hett i anfallsväg. Efter paus räckte det med 50 sekunder.

I en snabb djupledsattack spelade kombinerade Isaac Kiese Thelin exakt med Anders Christiansen i hög fart. Thelin sköt i steget på ett tillslag, beslutsamt och välplacerat.

Det var Malmö FF:s första mål på mer än fyra veckor. Och det ledde till en islossning – för IFK Göteborg.

Blåvitt, som inte haft ett enda avslut i första halvlek, fick plötsligt både energi, fart och kvalitet framåt.

I 70:e minuten fick Gustaf Norlin till slut betalt för sitt ändlösa löpande. Både han och alla andra trodde nog att Oscar Lewicki skulle rensa, men MFF-backen lät bollen rulla. Norlin kom rusande bakom Lewickis rygg och vann duellen ensam med målvakten Ismael Diawara: 1–1.

– Jag har inte talat med Oscar ännu och vet inte vad han tänkte på. Med en så erfaren spelare ska bollen bara väck. Det misstaget ska man inte göra på den här nivån, säger Åge Hareide.

”Det blev skit”

Lewicki förklarar varför det blev som det blev:

– När passningen kom trodde jag att ”Ismo” var närmare än han var och att Norlin inte låg så nära. Så jag tänkte släppa bollen, men det blev skit av det. Han kom emellan och gjorde mål. Det känns skit att sätta laget i knipa.

I 81:a minuten var Lewicki nära att revanschera sig. Han kom upp perfekt på en hörna och nickade mot ett öppet men prickade stolpen.

Hareide var inte nöjd heller med den prestationen av Oscar Lewicki.

– Det är svårare att få bollen i stolpen än i mål i det läget, säger MFF-tränaren.

TT: Håller du med Åge om det, Oscar?

– Ja, det är mycket möjligt. Det var synd. Det hade varit fint att sätta dit den.

Två minuter senare träffade Calle Johansson bättre med sin hörnnick. Han sköt in bollen med pannan, och IFK Göteborg hade vänt till 2–1.

– Det betyder allt för oss. Vi har haft en tung period med fyra raka förluster. I dag visade vi en jäkla moral i laget. Grymt att vinna en sån här match på hemmaplan, säger Calle Johansson till Discovery+.

”Spela för stoltheten”

Åge Hareides kommentar om Blåvitts segermål:

– Vi missade markeringen på hörnan och det är farligt mot Göteborg. Det är enkla misstag som vi har gjort väldigt många av i en del matcher. Vi kan aldrig vinna fotbollsmatcher om vi ger bort sådana möjligheter.

Med fyra omgångar kvar av allsvenskan har Malmö FF nu sex poäng upp till den tredjeplats som ger Europaspel nästa säsong.

– Det blir jättesvårt att nå dit. Nu måste vi spela för äran och stoltheten i Malmö. Det är viktigt att avsluta säsongen på ett bra sätt.

Det har förekommit uppgifter om att Åge Hareide har erbjudits förlängt kontrakt över nästa säsong.

– Det är bara rykten. Det stämmer inte, säger han.

"Alltid skönt att vinna"

IFK Göteborg tog sin första seger på fem matcher.

– Det var en godkänd insats. Inget fantastiskt, men ett bra resultat, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre och fortsätter:

– Det är alltid skönt att vinna på hemmaplan mot en stor rival. Och inramningen här på Gamla Ullevi var fantastisk med tanke på att vi ligger åtta i tabellen.

Vinsten förde upp Göteborg till sjunde plats.

Åge Hareide var inte nöjd med sina spelare efter 1–2-förlusten mot IFK Göteborg.