Hareide om toppstriden: Hoppas de får gummiben

Efter en kavalkad av missade målchanser vände Malmö FF till en 2–1-seger hemma mot Norrköping. Nu är skåningarna fyra poäng efter den allsvenska trean Hammarby. –Hoppas de får gummiben, säger tränaren Åge Hareide om topplagen.

Malmö FF-anfallaren Isaac Thelin jublar efter att ha satt segermålet (2–1) hemma mot IFK Norrköping.

Fotboll2022-09-11 19:28

Med knappt två månader kvar av säsongen har norrmannen Åge Hareide, 68, plockats tillbaka som Malmö FF-tränare. Skåningarna har gett upp hoppet om ett tredje raka SM-guld – målet är i stället att ta tredjeplatsen som innebär kvalspel till Europa Conference League nästa säsong.

Efter en hedersam 0–2-förlust i torsdags hemma mot portugisiska Braga i Europa League-premiären påbörjades klättringen mot den åtråvärda placeringen via 2–1-segern hemma mot IFK Norrköping.

– Vi hoppas kunna rida på den här vågen. Det behövs verkligen. Jag hoppas att vi kan fortsätta vinna, säger segerskytten Isaac Kiese Thelin.

"Bra för oss"

Med åtta matcher kvar att spela är MFF tabellfemma och har fyra poäng upp till trean Hammarby. Avståndet till toppduon Djurgården och Häcken är åtta poäng stort.

Även om Häcken spelar först på måndag borta mot Kalmar gick många resultat MFF:s väg i den 22:a omgången. Djurgården och Hammarby kryssade (0–0) och AIK föll mot Varberg (0–2).

– Jag hoppas de får gummiben, men det är inte säkert, säger Åge Hareide med ett leende.

– Bra för oss att de vi jagar tappar poäng, men vi får fortsätta att fokusera på match efter match, säger Kiese Thelin.

Norrköping chockstartade annars när Jacob Ortmark redan i den tredje minuten satte ledningsmålet. Därefter handlade det enbart om MFF – och om missade målchanser. Statistiken för hela matchen visar på ett tydligt Malmöövertag – 13–2 i avslut på mål och en stolpträff (straffmiss från Kiese Thelin) samt ett par blockerade skott i farliga lägen.

– Det var någon centimeter från att den skulle gå in, säger Kiese Thelin om straffmissen.

– Skönt att få reparera det med assist och mål, fortsätter MFF-anfallaren, som satte segermålet i den 73:e minuten.

Det var Kiese Thelin som spelade fram Moustafa Zeidan till 1–1-målet i den 70:e minuten.

– Det kändes som att det var en tidsfråga, det låg i luften att vi skulle göra mål, säger Zeidan.

Hareide tog över som tränare i tisdags och Zeidan, som gjort succé i MFF sedan han värvades från Sirius i somras, fick börja på bänken mot både Braga och Norrköping.

– När du får chansen måste du ta den ordentligt. Man ska vara missnöjd när man är på bänken, för det ökar konkurrensen i truppen. Det är så vi vill tävla, säger Zeidan.

Moisander knäskadad

Nu kom Zeidan in redan i den 28:e minuten efter att lagkaptenen Anders Christiansen tvingats bryta med känningar i båda sina framsida lår. Innan paus skadade sig även försvararen Niklas Moisander och MFF tror att det rör sig om en främre korsbandsskada, vilket innebär att den 36-årige finländaren kan bli borta i runt nio månader.

Norrköping, som i förra omgången slog Hammarby med 4–1, ligger tolva i tabellen och har sju poäng ner till Degerfors på kvalplats.

– Objektivt sett kan man inte säga att det var orättvist att Malmö vann matchen, säger Norrköpingstränaren Glen Riddersholm.

Fakta: Allsvenska toppstriden

1) Djurgården, +27 i målskillnad, 45 poäng (22 matcher)

2) Häcken, +22 i målskillnad, 45 poäng (21)