Hattrick av talangen i storsegern: "Som en dröm"

FC Rosengård valde att vila sina stjärnor. Det tog supertalangen Ellen Wangerheim vara på när hon med ett hattrick såg till att Hammarby körde över den regerande damallsvenska mästaren. –Detta kändes som en dröm när man satt på cykeln och rehabtränade i vintras, säger hon.

Hammarbys Ellen Wangerheim jublar efter att ha gjort 3–1 mot Rosengård.

Hammarbys Ellen Wangerheim jublar efter att ha gjort 3–1 mot Rosengård.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-10-14 17:01

Ett Rosengård som kört fast i mitten av serien tog emot tabelltvåan Hammarby.

Det var visserligen en sista chans att haka på topplagen, men samtidigt stod det klart att hemmalaget vilade sina största stjärnor för att istället vara 100 procent till den andra Champions League-kvalmatchen mot Spartak Subotica. Flera spelare gjorde sina första damallsvenska starter.

Backlinjen var mot Hammarby helt nykomponerad och framåt personifierade blott 16-åriga Mikaela Stojanovska den sensationellt unga startelvan, som bara innehöll tre spelare som fyllt 25 år och hade en snittålder på 22,18.

Hammarby å sin sida kom med starkast möjliga lag, i hopp om att utmana Häcken i guldmedaljen.

"Kul vara anfallare"

Det var också gästerna som inledningsvis förde matchen. Därför kom det som en kalldusch för guldaspiranten när Rosengårds 21-åriga danska Oliva Holdt stal bollen från Eva Nyström, snurrade upp tre grönvita och stiligt placerade in 1–0 i högra burgaveln.

Sedan inleddes Ellen Wangergeims show. Först 1–1 i den 25:e minuten. I andra halvlek gjorde hon både 3–1 och 4–1. Däremellan revanscherade sig Eva Nyström från missen vid 0–1-målet då hon gjorde 2–1 strax före halvtid.

Wangerheim har nu gjort åtta mål på elva elva matcher denna säsong. Inte dumt för en spelare som tillbringat stor del av säsongen med att rehabilitera ett skadat knä. Nästa fullträff för 19-åringen kom halvtimmen senare.

– Det var tufft att börja året på sidan. När jag är hel så kan jag komma in och hjälpa laget. I dag får jag fantastiska passningar och det blir kul att vara anfallare, säger anfallaren och tillägger:

– Man får nästan tårar i ögonen när allt sitter som det gör i dag.

Grämer sig inte

Med undantag från 2006, då de slutade fyra, har Rosengård (förvisso under olika namn) kommit på medaljplats samtliga av de senaste 33 säsongerna. I år bryts sviten. Därmed står det klart att onsdagens andra CL-kvalmatch mot Spartak Subotica blir en sista chans att rädda året. Oavgjort räcker för att ta sig vidare.

– De unga spelarna kan inte klandras för detta. Det är inget vi kan gräma oss över. Vår viktigaste match är på onsdag, säger Caroline Seger som hoppade in på slutet.

– Vi har fått smaka på en del under året som testat vår moral rejält och har stått upp och varit rakryggade. Nu ska vi säkra en plats i CL-gruppspelet.

För Hammarby innebär segern att de fortsätter toppduellen med Häcken, som samtidigt besegrade Brommapojkarna. Endast en poäng skiljer lagen åt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!