Hedström är nöjd

FOTBOLL I slutet av november förra året blev det klart. Kenneth Hedström hade kontrakterats som tränare i Gullringens GoIF. Igen. Han har inte gjort någon besviken. Med honom som karismatisk ledare har klubben åter blivit ett vinnande lag. Vi fick en lång pratstund med honom.

Kenneth Hedström är djupt engagerad i fotbollen och manar på sitt lag så att de ska prestera max.

Kenneth Hedström är djupt engagerad i fotbollen och manar på sitt lag så att de ska prestera max.

Foto:

Fotboll2003-06-27 07:11


Kenneth Hedström och Gullringens GoIF verkar ha en kärleksrelation. Trots att de är ifrån varandra långa stunder hittar de alltid tillbaka till varandra. Och de trivs uppenbarligen bra tillsammans.
Efter att ha varit borta en tid återvände Hedström till klubben i sitt hjärta denna säsong. Detta är hans 13:e år som tränare i gulsvart. På den nivå som Gullringen befunnit sig på under de senaste 20 åren är det närmast osannolikt. Två-tre år på sin höjd, sen brukar tränare och klubb gå skilda vägar. Och det har visserligen Hedström och Gullringen också gjort, men de har ändå alltid blivit ett par igen.
Kollektivet är viktigast
För rektorn på Valla Skola i Linköping handlar det om gemytet och även om den professionalitet som finns i klubben. Utan den hade han inte verkat i föreningen i så många år:
- Förutsättningarna är närmast perfekta i Gullringen. Jag brukar säga att Gullemon är norra Europas bästa anläggning och det håller jag fortfarande fast vid. Det finns också sedan länge en stark vilja till att jobba hårt, både bland spelare och ledare.
* Varför är du så framgångsrik i Gullringen?
- Jag vet inte om jag är framgångsrikare än andra. Men en sak vet jag med bestämdhet och det är att det inte finns några genvägar till att nå bra resultat. Det är inget lotteri. Allt handlar om hårt jobb. I Gullringen har jag genom åren alltid haft ambitiösa och träningsvilliga spelare och det är en förutsättning. Det är också viktigt att få killarna att underordna sig kollektivet. Det är först då som laget kan lyckas.
* Ni ligger i toppen av tabellen. Vad har varit bra under våren?
- Vi är fortfarande inne i en utvecklingsfas och uppbyggnadsskede. Många spelare är relativt oerfarna och har en del att lära. Med tanke på det har det gått klart över förväntan. Att vi ligger i toppen beror mycket på inställningen till träning och matcher. Det finns ett engagemang och en vilja att utvecklas. Jag är visserligen inte helt nöjd med spelet i vissa matcher, men vi har ändå lyckats vinna flera av dem. Som i derbyt mot Kisa. Det var en svår prövning för många spelare. Att spela inför tusen personer på läktaren i en match där motståndaren hade allt att vinna och vi allt att förlora var ingen lätt uppgift. Många spelare hade fjärilar när de gick ut. Det var extra skönt att vinna just den matchen. Tyvärr hann inte killarna riktigt njuta och glädjas åt den segern då vi mötte Mjölby bara några dagar senare. Och vi fick också en mental baksmälla efter derbyt. Vi kom inte upp i den nivå spelmässigt som vi haft innan när vi mötte Mjölby.
* Vad har varit mindre bra?
- Det är svårt att klaga på något när vi ligger tvåa och hela tiden varit med i toppstriden. Som tränare är man ändå aldrig riktigt nöjd. Jag ser ständigt detaljer som det går att jobba på. Att fotboll är gröna mattans schack är ett bra uttryck.
* Vilka klubbar har du tränat tidigare i karriären?
- Oj, oj. Det är ganska många. Få se nu?det är nog sex klubbar; Mjölby, Linköpings FF, Kenty, Saab, Södertälje och Visby/Gute. Just det?så var jag i Smedby AIS en säsong också.
* Har du fått några erbjudanden från någon elitklubb?
- Ja, det har funnits några stycken, Kalmar bland annat. Att det inte blev någonting beror på att jag valde att satsa på en civil karriär som rektor för 15 år sedan. Jag är tillfreds med det val jag gjorde, men självklart förekommer det att jag funderar ibland på hur det skulle blivit om jag nappat på ett erbjudande.
Juniorlandslagsman - i hockey
Kenneth Hedströms första tränaruppdrag var på Gotland, i Visby/Gute.
- Det var sent 60-tal. Jag gjorde lumpen på Gotland och det var i samband med att jag var juniorlandslagsman i hockey (!) som jag kom i kontakt med en liten klubb som heter Roma IF. Jag tränade hockey med dom för att hålla igång. När jag muckade så frågade de om jag ville komma tillbaka och flytta dit. Jag var där något år och tränade då Visby/Gute i fotboll.
Som 21-åring blev han sedan tränare i Södertäljes division fyra-lag, som för övrigt vann serien. Under några år kombinerade han fotbollen med hockeyn och spelade bland annat med SSK i allsvenskan. Till slut tvingades han till ett val. Fotboll eller ishockey. Dubblera var omöjligt. Valet föll på fotboll.
- Jag utbildade mig på GIH och det blev naturligt att jag valde fotbollen.
Orolig för framtiden
Förutom klubblagstränare har Hedström även varit riksinstruktör på steg 3- och steg 4-utbildningarna. I sin instruktörsroll kom han för många år sedan i kontakt med Englands nuvarande förbundskaptener Sven-Göran Eriksson och Tord Grip. På frågan om han har eller haft några förebilder på ledarsidan är det just dessa två herrar som han nämner.
- Jag har haft förmånen att lära känna Grip och "Svennis". Det är två fina människor och jag högaktar dem. Inte bara för sitt fotbollskunnande utan också för sitt sätt att vara.
När vi är inne på utbildning och tränarskap berättar Hedström att han är lite orolig för framtiden:
- Samhället är mycket mer individanpassat idag och jag är bekymrad för hur det kan komma att påverka de stora lagbollsporterna. Det kollektiva tänkandet kan försvinna. Jag tror att det är oerhört viktigt att de tittar på ungdomsledarutbildningarna. Det måste bli mer teamtänkande, laget, gruppen måste komma i första hand. Jag ser att unga spelare idag är mera individualister och egoister. De ska göra allt på egen hand, utan stöd från gruppen och laget. Det gör att många felaktiga beslut tas ute på planen. På det sätt jag ser på fotboll måste alla underordna sig kollektivet, det är först då spelarna kan tillföra något och få uppbackning från hela laget.
* Vi lever i en resultatfixerad värld där många har svårt att se till andra värden än att vinna matcher och nå framgångar. Är det så även för dig?
- I idrott finns en inbyggd krydda att vilja vinna. Jag vill vinna varje match som vi spelar, men självklart finns det också andra värden. Jag är väldigt tacksam över att jag som är lite äldre har möjlighet att få träffa och lära känna så många ungdomar som jag gör. I rollen som tränare har jag förmånen att kunna påverka dessa unga killar, att ge dem stöd och att försöka satsa på att bli bättre fotbollsspelare och framför allt att försöka få dem att växa som människor. Det är vad det ytterst handlar om.
* Vad är de viktigaste hörnstenarna i ditt ledarskap?
- Ett bra ledarskap för mig är att tro på människor och dess möjligheter. Att vara ödmjuk och kunna förmedla till spelarna hur man vill att vissa saker ska utföras. Det handlar också om att ge trygghet och att vara tydlig i sina instruktioner. Och naturligtvis är det viktigt att få dem att jobba tillsammans.
* Du har blivit uppvisad på läktarna flera gånger under säsongen. Varför?
- Det är aldrig bra att bli uppvisad på läktaren. Man får försöka hantera sina känslor på annat sätt än att skälla på domaren, men jag är väldigt engagerad och lever mig in i matcherna. Ibland blir jag uppvisad när jag försöker åstadkomma en förändring. Det är bättre att domaren fokuserar på mig i vissa lägen än på mitt lag och på spelare som riskerar att bli varnade eller utvisade, säger Kenneth Hedström och fortsätter:
- Jag vill givetvis att domarna ska ha en bra arbetsmiljö, samtidigt är jag lite kritisk till domarnas utveckling. Jag vill ha mer utbyte mellan föreningarna och domarna. De ska kunna vara med även på träningarna så att de inte bara dömer på en match på söndagen. Jag ställer höga krav på mina spelare och på mig själv. Vi lägger ner väldigt mycket tid på fotbollen och jag vill ha samma satsning från domarna. Av en domare tycker jag man ska kunna kräva att de har spelförståelse, engagemang och att det finns en konsekvens i domsluten. Misstag får självklart alla göra, det gör både jag som tränare och ledare.
* Har du ständigt fotboll i tankarna, eller kan du koppla ifrån det?
- Ibland kan jag göra det, men visst tänker jag ofta på fotboll. Bilresorna mellan Linköping och Gullringen är faktiskt ganska bra för mig. Då kan jag rensa huvudet och de där 50 minuterna som det tar är ganska behaglig.
* Vem är den mest talangfulle spelare som du tränat i Gullringen?
- Tord Johansson, absolut. Det är den mest komplette spelaren. Han skulle klarat sig bra i allsvenskan. Sen har vi spelare som Johan Karlsson, som glädjande nog lyckats i Elfsborg. Mattias Sandh är en annan duktig spelare och jag måste också nämna "Strecka" (Mikael Gustafsson). Han var väldigt begåvad. Det finns flera andra ytterst kompetenta spelare som jag haft i Gullringen, men de här får räcka.
* Ni möter Eneby på fredag kväll. Vad tror du om den matchen?
- Det gäller för oss att utnyttja kanterna och komma i rätt balans i den mentala laddningen. Lyckas vi med det har vi stora chanser att vinna.
Och Kenneth Hedström vet hur det känns att vinna. Det har han gjort många gånger på Gullemon. I år också.

Stark relation. Kenneth Hedström gör sin 13:e säsong som tränare i Gullringens GoIF. Och även denna säsong ser ut att bli framgångsrik.
Stark relation. Kenneth Hedström gör sin 13:e säsong som tränare i Gullringens GoIF. Och även denna säsong ser ut att bli framgångsrik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!