När Sporten träffar Oskar Eriksson med familj i huset på Bondebygatan i Vimmerby är det fullt flyttkaos som råder. Hela bohaget ska få plats i två skåpbussar. Och det har varit en utmaning.
– Vi fick ändå med det mesta till slut. Sängen fick bli kvar, men det går alltid att lösa en ny, säger han med ett skratt.
En ännu större utmaning väntar den närmaste tiden. Ett helt nytt liv kan man till och med säga.
– Ja, lite så är det faktiskt. Det är många som funderar kring vart man vill bo och hur man vill leva. Men det är få som kommer till skott och provar något annat. Nu har det löst sig med jobb och boende och då bestämde vi oss för att ta chansen. Vi ser flytten till Isny-Beuren som ett häftigt äventyr. Samtidigt är det tudelat då vi trivs så bra i Vimmerby också.
Vad är det som lockar med att flytta?
– Miljön och landskapet i de tyska alperna är helt underbar. Klimatet är lite mildare så sommaren blir längre. På vintern finns stora möjligheter till skidåkning. Byn ligger nära gränsen till Österrike och Lichtenstein och det tar bara tre timmar att åka till Milano.
Finns det några nackdelar?
– Det jag kommer att sakna är friheten i Sverige. Att kunna ge sig ut i skogen och alla sjöar. Även om det är vackert i Tyskland så är det trångt. Våra nya hemtrakter är populärt bland turister. Det finns både för- och nackdelar med det och man vänjer sig säkert.
Att bo och leva i Tyskland blir heller inte helt nytt för Oskar och hans familj. De har provat på det tidigare.
– Vi provade i runt ett år, men det var 2020 under coronatiden så det kommer att bli något helt annat nu.
Bakgrunden till att man flyttar till de sydvästra delarna av Tyskland är att Oskars sambo Kim Pommerenke ursprungligen kommer från trakten.
– Det känns bra att bjuda tillbaka till Kim och leva i hennes hemtrakter. Det blir också spännande för barnen och det känns rätt att göra det nu innan de börjat skolan och hunnit rota sig för mycket.
Språket blir en omställning för framförallt Oskar. Han och Kim har varit noga med att prata både svenska och tyska med döttrarna. Oskar känner ändå att han kommit in i det förvånansvärt lätt.
– Jag hade inte läst någon tyska i skolan och fick börja från noll när vi flyttade senast. Jag tycker ändå att man snappar upp språket fort när man bor i ett nytt land. Tyskan är ganska tacksam också då många ord är gemensamma med svenskan. Sedan kan det vara en stor utmaning att förstå olika dialekter.
De senaste åren har Oskar drivit en egen byggfirma i Vimmerby. Den avvecklas nu, men han kommer att hålla sig kvar i samma bransch i Tyskland.
– Jag ska jobba åt en bekant som heter Marko. Han är fastighetsägare och har ett värdshus i byn. Till att börja med ska jag renovera några lägenheter. Sedan har jag en tanke på att hoppa in och jobba på hotellet också. Stå i baren vore roligt att göra, haha.
Fotbollskarriären kommer han heller inte att släppa. Nya klubben heter SGM Beuren/Rorhdorf.
– De spelar i motsvarande division 4 och andra halvan av säsongen drar igång nästa helg. Jag spelade i en annan klubb på lite högre nivå när jag var i Tyskland senast och det är alltid bra drag och stämning kring matcherna. Folk tar sig en öl och äter currywurst.
På tal om öl så hyllar Oskar de bayerska sorterna av maltdrycken och ser fram emot en högtid i höst.
– Jag har aldrig besökt en riktig Oktoberfest så det längtar jag efter. Det gäller bara att införskaffa ett par äkta Lederhosen så man smälter in i miljön.
Som fotbollsfantast ser han även fram emot att följa de stora lagen i trakten.
– Både München och Stuttgart finns inom två timmars resa och jag vill såklart se Bayern spela. Men det ligger nog ännu närmare till hands att jag kommer hålla på Heidenheim. Klubben ligger i närområdet och har gjort det bra som nykomlingar i Bundesliga i år.
Hur känns det att lämna IFK Tuna när de står inför en spännande säsong?
– Det är lite jobbigt förstås, men jag kommer hålla en tumme för dem och hoppas att de kan fixa seriesegern utan mig.
Och dörren till IFK Tuna och Vimmerby i stort är inte stängd för gott.
– Nej, vi kommer att ha kvar huset i stan och hyra ut det, så det finns alltid möjlighet att komma tillbaka. Och vi kommer att åka "hem" och hälsa på.