"Hela det danska folket vet vad som hände 1992"

För nästan 30 år sedan exploderade dansk dynamit på Ullevi i Göteborg. Då tog Danmark ett sensationellt EM-guld – nu vågar landet tro på en ny titel.
–Vi går in i EM med en dröm om mirakel. Vi är landet av sagor, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand.

Dansk glädjehög där Brian Laudrup tar sig för huvudet och Henrik Larsen i ett glädjesprång efter att Kim Vilfort gjort 2–0-målet mot Tyskland i EM-finalen 1992 på Ullevi i Göteborg. Arkivbild.

Dansk glädjehög där Brian Laudrup tar sig för huvudet och Henrik Larsen i ett glädjesprång efter att Kim Vilfort gjort 2–0-målet mot Tyskland i EM-finalen 1992 på Ullevi i Göteborg. Arkivbild.

Foto: Joakim Roos/TT

Fotboll2021-06-10 11:30

Fotbollsintresserade som inte ens var födda vid Sveriges VM-brons 1994 kan berätta detaljer om Thomas Ravellis avgörande straffräddning mot Rumänien i kvartsfinalen eller att förbundskaptenen Tommy Svensson reciterade Karin Boyes dikt "I rörelse" inför åttondelsfinalen mot Saudiarabien.

Genom SVT:s VM-krönika har bronset i USA blivit ett minne för generationer. För danskarna är det EM-guldet 1992 i Sverige som är det kollektiva fotbollsminnet.

– Hela det danska folket vet vad som hände 1992. Det har gjorts filmer och serier om guldet och alla spelare från den tiden är fortfarande väldigt kända i Danmark. Deras arv är oerhört stort – de visade att det är möjligt att vinna en stor turnering, säger den nuvarande landslagsstjärnan Christian Eriksen, som var tre månader gammal vid EM-guldet.

Schmeichel i mål – nu som då

Danmark var ju inte ens kvalificerat för mästerskapet. Först efter att Jugoslavien blivit uteslutet på grund av inbördeskriget fick danskarna en plats i turneringen med mindre än två veckor kvar till EM-premiären.

Nu har det gått 29 år sedan John "Faxe" Jensen och Kim Vilfort avgjorde EM-finalen mot det regerande mästarlaget Tyskland på Ullevi i Göteborg (2–0). I målet stod Manchester United-stjärnan Peter Schmeichel – nu är det hans son Kasper som är landslagsmålvakt i Danmark.

Då var Schmeichel den yngre i femårsåldern, men några minnesvärda berättelser från 1992 har han inte fått höra från sin pappa.

– Om jag ska vara ärlig är min pappa inte typen som pratar om det förgångna. Mina minnen kommer från andra människor och filmer, och självklart visas det alltid höjdpunkter från 1992 varje gång vi ska spela en turnering, säger Leicestermålvakten Kasper Schmeichel.

"Vill vara bäst"

Årets EM har elva värdstäder och Köpenhamn är en av dem. Danmark spelar samtliga tre gruppspelsmatcher mot Finland, Belgien och Ryssland hemma på Parken och åtminstone förbundskaptenen Kasper Hjulmand vågar drömma stort.

– Vi måste våga tro på det. Vi går in i turneringen med en dröm om mirakel. Vi är landet av sagor, så vem vet, säger 49-årige Hjulmand.

Hur övertygar du spelarna om att drömma på samma sätt?

– Det behöver jag inte göra. Vi har en grupp av spelare som representerar ett Danmark när det är som bäst. Vi vill vara bäst, men vi har fortfarande fötterna kvar på jorden, säger Hjulmand.

Andra tider nu

Samtidigt poängterar både han och Interstjärnan Christian Eriksen att EM har växt betydligt sedan 1992.

– Då var det en väldigt kort turnering med endast åtta lag i två grupper. Det var bara semifinal och final. Nu är det en längre turnering med fler lag (24) och det brukar gynna de stora nationerna, säger Kasper Hjulmand.

Förutom mittfältsmotorn Eriksen framhåller den danske förbundskaptenen just Kasper Schmeichel som avgörande faktor om danskarna återigen ska få uppleva en guldkantad EM-sommar.

– Om vårt land ska vinna något är våra målvakter oerhört viktiga. Det skedde med hans pappa och förhoppningsvis kommer det att ske igen, säger Kasper Hjulmand.

Bakgrund: Dansk dynamit

EM-guldet 1992 är Danmarks största fotbollsframgång genom tiderna. Innan dess var tre OS-silver (1908, 1912, 1960) och ett OS-brons (1948) de främsta framgångarna.

Redan i mitten av 1980-talet hade Danmark blivit ett namn på fotbollens världsscen och det var då epitetet dansk dynamit etablerades.

Anförda av spelare som Preben Elkjær, Michael Laudrup och Frank Arnesen nådde Danmark 1984 EM-slutspelet i Frankrike . Väl där pressade man Spanien i semifinalen, men åkte ut med 5–6 efter straffar.

Två år senare blev danskarna klara för sitt första VM-slutspel och vann dödens grupp före Västtyskland, Uruguay och Skottland. Mexiko-VM 1986 tog dock slut med en storförlust mot Spanien i åttondelsfinalen. Efter 1–1 i paus föll Danmark ihop i andra halvlek och förlorade med 1–5 i en match där spanjoren Emilio Butragueño gjorde fyra mål.

Danmark missade både EM 1988 och VM 1990 – och egentligen även EM i Sverige 1992. Först efter att Jugoslavien blivit uteslutet ur turneringen på grund av landets inbördeskrig fick Danmark en plats i turneringen (utan världsstjärnan Michael Laudrup, som vid tidpunkten bojkottade landslaget).

I gruppen spelade man 0–0 mot England, föll mot Sverige med 0–1 och vann mot Frankrike med 2–1. I semifinalen slog danskarna ut Nederländerna med 7–6 efter straffar (2–2 efter ordinarie tid och förlängning). I finalen blev det seger med 2–0 mot Tyskland, som vunnit mot Sverige med 3–2 i semifinalen.

Sedan guldet 1992 har Danmark spelat fyra VM-slutspel (1998, 2002. 2010 och 2018) och fyra EM-slutspel (1996, 2000, 2004 och 2012). Som bäst under dessa turneringar har det blivit en kvartsfinal (VM 1998 och EM 2004).


Fakta: Grupp B i EM

Matcherna i grupp B i EM:

12 juni: Danmark–Finland, kl 18.00 i Köpenhamn, Belgien–Ryssland kl 21.00 i S:t Petersburg.

16 juni: Finland–Ryssland, kl 15 i S:t Petersburg.

17 juni: Danmark–Belgien, kl 18 i Köpenhamn.

21 juni: Ryssland–Danmark i Köpenhamn, Finland–Belgien i S:t Petersburg, båda kl 21.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!