Helsingborg bröt måltorkan och vände matchen

Det dröjde till den sjätte omgången. Då kom Helsingborgs första mål i allsvenskan 2020. Laget vände ett 0–2-underläge och tog med sig en poäng från mötet med mästarna Djurgården.

Max Svensson gjorde Helsingborgs första mål i allsvenskan 2020.

Fotboll2020-07-06 21:15

Djurgården som behövde bevisa att man är ett lag att räkna med mot ett Helsingborg som inte bara jagade sin första seger utan också sitt första mål. Det var ett viktigt möte redan på förhand som utspelade sig på Tele2 arena. Dessutom var jumbon rejält skadedrabbad. Man saknade bland annat Casper Widell och målvakten Ander Lindegaard.

Eftersom Kalle Joelsson som vanligtvis är andremålvakt är knäskadad betydde det att Alexander Nilsson fick göra allsvensk debut.

Nilsson stod i cupmatchen mot Oskarshamn i höstas men i allsvenskan har han hittills bara suttit på bänken.

Och redan i den nionde minuten fick Nilsson kapitulera. Efter lite slarv i Helsingborgsförsvaret kunde Emir Kujovic få tag på bollen långt in i straffområdet och skicka fram den till Kalle Holmberg som satte 1–0.

Utökade på straff

Trots ett antal lägen för Helsingborg att kvittera var det Djurgården som utökade sin ledning. När Ravy Tsouka i den 22:a minuten orsakade en hands i straffområdet blev Alexander Nilssons debut ännu tuffare. Nilsson gick rätt men det var inte mycket han kunde göra åt Fredrik Ulvestads straff som gick i mål.

Kort därefter tvingades gästerna till ett byte när Alhaji Gero skadades och in kom Anthoney van den Hurk.

Ett lyckosamt byte skulle det visa sig.

Inhopparen var en av de som såg till att få slut på gästernas måltorka. Anthoney van den Hurk skickade fram bollen till Max Svensson som kunde placera in bollen bakom Per Kristian Bråtveit. Och helt plötsligt fanns det liv i matchen.

– Det är klart att det var skönt att få spräcka nollan. Det var viktigt för matchen att vi fick ett tidigt mål, sade Max Svensson till Dplay i paus.

Men innan man gick till pausvila skulle debutanten Alexander Nilsson pressas ytterligare. Djurgården fick i tilläggsminuterna en frispark precis utanför Helsingborgs straffområde. Men Alexander Nilssons lyckades med fingertopparna stöta bort bollen och hålla kvar Helsingborg i matchen.

Efter en något lugnare inledning på andra halvlek fick Helsingborg ett anfall som såg ut att vara över när Alex Timossi Andersson skickade bollen hemåt mot Armin Gigovic som drog på ett skott som hittade in till 2–2.

– Vi jobbade hårt och krigade. Vi kom ut med ett ännu bättre HIF i andra halvlek, sade Armin Gero till Dplay efter matchen.

Comeback efter otäcka skadan

2–2 blev också slutresultatet. Helsingborg bröt måltorkan, vände och tog en livsvikig poäng mot mästarna.

I den 70:e matchminuten skedde ett inhopp som länge såg omöjligt ut. I mars 2018 bröt Jesper Nyholm, då i AIK, benet i en mycket otäck skada i svenska cupen. Det var länge osäkert om och när han skulle kunna spela fotboll. Men på tisdagen var han tillbaka, tidigare än många trott.

– Det är det här jag har jobbat för i två år. Det var självklart känslosamt att få gå in och börja spela igen, sade Nyholm till Dplay efter matchen.