Helsingborg ur allsvenskan: "Ett misslyckande"

Helsingborgs allsvenska sejour blir bara ettårig. Degerfors skickade ned Skånelaget i superettan genom att vinna ödesmatchen på Olympia med 2–1. –Det är ett misslyckande att åka ur allsvenskan, säger Helsingborgs tränare Mattias Lindström.

Helsingborgs Taha Abdi Ali och Philip Rejnhold deppar efter förlusten mot Degerfors och degraderingen från allsvenskan.

Fotboll2022-10-23 16:56

Det var andra omgången i rad som Degerfors skickade ned en nykomling tillbaka till superettan.

I förra omgången gjorde segern över IFK Göteborg, 3–1, att Gif Sundsvall fick lämna allsvenskan.

Den här gången blev det mer direkt.

Med tre omgångar kvar av allsvenskan skiljde nio poäng mellan nästjumbon Helsingborg och Degerfors på kvalplats.

Så Helsingborg var piskat att vinna för att den lilla teoretiska chansen skulle finnas kvar.

Vid ställningen 1–1 och tilläggstiden på väg att ticka ut skickades hela laget, inklusive målvakten Kalle Joelsson, upp i Degerfors straffområde på en hörna.

"Brokig säsong"

Då kom kontringen och Nikola Djurdjic kunde skicka in segermålet i tomt mål.

Ett mål som betyder att Degerfors lämnade över kvalplatsen till Varberg, som dock har en match mindre spelad.

Helsingborgs tränare Mattias Lindström var slokörad efteråt.

– Det är besvikelse. Vi får fortsätta bygga och verkligen analysera detta, säger han till Discovery+.

Det har varit en turbulent säsong i Helsinborg – något som enligt Lindström ligger bakom degraderingen.

– Det har varit en brokig säsong med tränare och många spelare in och ut. Vi behöver få kontinuitet, säger han.

Vill fortsätta

Han säger till Discovery+ att han är intresserad av att fortsätta som tränare i klubben.

– Jag vill träna HIF så länge som det är möjligt.

Veteranen Abbe Khalili:

– Det är tungt. Det är några matcher där vi borde ha levererat bättre, mot Varberg till exempel.

Helsingborg fick en mardrömsstart på matchen.

Redan i den fjärde minuten kunde Gustaf Lagerbielke dra fördel av ett passivt hemmaförsvar och nicka in Diego Campos perfekta inlägg bakom Helsingborgsmålvakten Kalle Joelsson.

Men hemmalaget trampade ned gaspedalen efter paus och inledde andra halvlek starkt.

Det gav snabb utdelning. I den 54:e minuten blev Amin Al-Hamawi frispelad och kunde iskallt skjuta kvitteringen förbi Jeffrey Gal i Degerforsmålet.

Men längre än så kom inte Helsingborg – utan fick se gästerna jubla över tre poäng. Förlusten var Helsingborgs sjätte i rad.

Värmlandslaget förlängde sin förlustfria svit till nio matcher och lämnade kvalplatsen.

– Vi har lagt ned ett hårt jobb efter sommaren och har satt försvarsspelet. Det är bara att fortsätta så här, vi ska klara det, säger Christos Gravius till Discovery+.