Hemliga röster kan avgöra ordförandevalet

Tolv av 16 herrallsvenska klubbar pekar på utmanaren Lars-Christer Olsson som ny fotbollsordförande. Stockholm vill ha huvudkandidaten Fredrik Reinfeldt, men Göteborg och två andra tunga distrikt vill inte avslöja var deras 38 röster hamnar. –Vi tycker att det har varit så rörigt och mycket cirkus, säger Göteborgs ordförande Bert Andersson.

Fredrik Reinfeldt och Lars-Christer Olsson går en kamp om att bli ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Fredrik Reinfeldt och Lars-Christer Olsson går en kamp om att bli ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Foto: TT

Fotboll2023-03-23 15:43

På lördag ska det väljas en ny ordförande i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson, som tillträdde 2012. Till skillnad mot när Nilsson och hans företrädare Lars-Åke Lagrell (1991–2012) valdes ska förbundsmötet denna gång ta ställning till två kandidater.

Valberedningens förslag är den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Motkandidaten är Lars-Christer Olsson, tidigare bland annat vd för Uefa och före detta ordförande i Svensk elitfotboll (Sef).

Splittrad fotbollsrörelse

Makten ligger hos de 24 förbundsdistrikten (172 röster) och landets elitklubbar på dam- och herrsidan (87 röster), men fotbollsrörelsen verkar splittrad.

Exempelvis kommer 12 av 16 klubbar (två röster vardera) i herrallsvenskan rösta på Olsson, enligt Fotbollskanalens genomgång. Kalmar och Värnamo vill inte uppge vem de ska rösta på medan endast Sirius och Brommapojkarna pekar på Reinfeldt.

Bland distrikten – där stora distrikt har flest röster – verkar det vara fördel Reinfeldt, enligt Fotbollskanalen. Exempelvis ska landets största distrikt Stockholm (18 röster) rösta på den tidigare statsministern och samma linje väljer Västergötland (12), uppger distriktet för TT.

Var sammanlagt 38 distriktsröster hamnar är dock hemligt – tungviktarna Skåne (15), Småland (12) och Göteborg (11) vill inte avslöja sitt val på förhand. Småland nominerade förbundets hållbarhetschef Caroline Waldheim som kandidat, men hon hoppade nyligen av. Distriktet har ännu inte bestämt sig för vem som får rösterna i stället.

– Vi kommer att bestämma oss i morgon (fredag) när styrelsen samlas i Stockholm, säger Smålands ordförande Christer Gustafsson.

TT: Kommer ni offentliggöra vem ni röstar på innan mötet på lördag?

– Det kommer vi nog inte att göra, säger Gustafsson.

Lägger locket på

Även Göteborg hade tidigare tänkt rösta på Waldheim, men nu är det locket på.

– Vi har bestämt oss för vem vi ska rösta på, men vi väljer att inte gå ut med det, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund, till TT.

– Vi tycker att det har varit så rörigt och mycket cirkus runt det här. Så vi håller det för oss själva till på lördag, fortsätter han.

Andersson har tidigare sagt att distriktet har den så kallade Göteborgsmotionen att ta hänsyn till i sitt val av fotbollsordförande. Motionen handlar om att svenska elitklubbar på dam- och herrsidan ska dela med sig mer av sina intäkter från sponsor- och tv-avtal till klubbar längre ner i seriesystemet.

Ordförandekandidaten Lars-Christer Olsson ställer sig inte bakom motionen.

– Motionen säger att man vill göra ett annat fördelningssystem än det man har i dagsläget. Att fotbollförbundet ska ta tillbaka de kommersiella rättigheter som man har gett Sef (Svensk elitfotboll) och EFD (Elitfotboll dam) lov att själva exploatera. Det är ett riktat angrepp mot den modellen. Det är därför jag och elitverksamheten har reagerat så kraftigt, för det är ett av de mest framgångsrika besluten vi har fattat de senaste tio åren, säger Olsson till TT.

"Legitimt skäl"

Bakgrunden till motionen är att kostnaderna ökar allt för mycket för klubbar när lag tar steget från distriktsserier till nationella serier.

– Det är ett helt legitimt skäl till att man vill göra något åt det, men förbundsstyrelsen har uppmärksammat det och satt i gång en arbetsgrupp som ska jobba med de frågorna, säger Olsson.

Hur Fredrik Reinfeldt – som har tackat nej till en intervjuförfrågan från TT – ser på motionen är mer oklart.

– Jag känner till den motionen, den avgörs av förbundsmötet. Jag har stor respekt för att det diskuteras. Om det är något man behöver så är det bra och starka resurser för att få Sveriges största idrott att fungera, sade Reinfeldt på en presskonferens när han presenterades som valberedningens ordförandekandidat.

I sitt yttrande inför lördagens möte föreslår förbundsstyrelsen att frågan i ett första läge diskuteras vid sommarens ordförandekonferens, som samlar distrikten, elitklubbarna och förbundsstyrelsen.

Fakta: Så väljs en ny förbundsordförande

På förbundsmötet den 25 mars ska en ny ordförande väljas i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson, som tillträdde 2012.

Valberedningen har föreslagit den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som ordförande, men Lars-Christer Olsson står kvar vid sin kandidatur.

Totalt uppgår antalet röster vid förbundsmötet till 259. Röstberättigade är distriktsförbunden och elitklubbarna i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och elitettan.

De 24 distriktsförbunden har sammanlagt 172 röster. Tre röster per distrikt och sedan 100 tilläggsröster som fördelas proportionerligt efter hur många klubbar distrikten har. Exempelvis är Stockholms fotbollförbund störst och har 15 extraröster. Näst störst är Skåne, som har 12 extraröster.

Föreningarna i herr- och damallsvenskan har två röster vardera, medan föreningarna i superettan (herr) och elitettan (dam) har en röst vardera.

Elitklubbarna har sammanlagt 87 röster – Utsiktens BK (superettan) och Linköpings FC (damallsvenskan) har ingen rösträtt med anledning av för sent inbetald årsavgift.

Vid en omröstning om vem som ska bli ordförande krävs det att personen som ska bli vald stöds av en absolut majoritet av de avlagda rösterna – det vill säga hälften av rösterna plus en.

Om ingen person når absolut majoritet sker en andra omröstning och då krävs det enkel majoritet – det vill säga flest erhållna röster – för att bli vald.

Om en andra omröstning slutar oavgjord ska en tredje omröstning ske, återigen gäller enkel majoritet för att bli vald.

Är det oavgjort även efter en tredje omröstning blir det lottdragning om vem som blir ordförande.

Även Caroline Waldheim, Jens T Andersson, Hélène Barnekow, Tommy Andersson, Annika Grälls och Birger Jonsson var tidigare kandidater, men har hoppat av under processen.

Källa: Svenska fotbollförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!