Hemligheten bakom alla mål: "Jag tåar in dem"

I vår stora genomgång av alla målskyttar i den lokala fotbollen under 2010-talet, är det en spelare som särskilt sticker ut. Och det är ingen högoddsare att det är just Jimmi Wickström som toppar skytteligan. "Va, det trodde jag inte...", säger han.

Jimmi Wickström var traktens främste målgörare under 2010-talet. Här ses han med dottern Elly.

Jimmi Wickström var traktens främste målgörare under 2010-talet. Här ses han med dottern Elly.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2020-06-04 20:30

En, två, tre...136. 

Där landade vi när vi räknade alla mål som Jimmi Wickström pangade in under det senaste decenniet. Eller pangade in är nog ett galet uttryck i sammanhanget. Wickström är inte synonym med spelaren som dundrar in mäktiga mål från distans. 

– Haha, nej. De flesta mål jag gör är från nära håll. Jag brukar tåa in dem och det är inga snygga mål. 

Är det alltså hemligheten bakom alla hans 136 mål säsongerna mellan 2010 och 2019? Hans tår...

Nja, det döljer sig betydligt mer än så bakom målmaskinen Jimmi Wickströms förmåga att hela tiden hitta rätt bakom motståndarmålvakterna i trakten. 

– Jag tror mycket handlar om en kombination mellan att det är medfött och en stark vilja att vara först in i situationerna. Att verkligen offra allt för att göra mål.  

Wickström tycker egentligen inte att han är så jättebra på nånting. 

– Jag är kanske medelbra på mycket, men jag har inget bra skott, ingen vidare teknik och är inte så snabb heller längre. 

undefined
Vimmerbys radarpar Rickard Thuresson och Jimmi Wickström var en fruktad anfallsduo på sin tid.

Han har gjort sina mål i Vimmerby IF, Storebro IF och BK Boston. Innan 2010 var han en målskytt av rang i moderklubben Hjorteds GoIF och Gullringens GoIF.

Har du alltid gjort många mål?

– Det kan jag nog säga. När jag växte upp, så gjorde vi inget annat än att spelade fotboll. Jag hade fördelen att en av mina bästa kompisar, Erik Gustafsson, alltid ville vara målvakt. I princip varje ledig stund åkte vi upp till Hjortheden och spelade fotboll, om vi inte åt glass förstås...

När han fick reda på att det var just han som var lokalfotbollens främste målgörare det senaste decenniet, blev han överraskad. 

– Jag har aldrig haft någon vidare koll på hur många mål jag gör. Jag ser alltid framåt, till nästa match och till nästa säsong. Jag trodde att det var antingen Rasmus Samuelsson (HM IS) eller Anton Carlsson (IFK Tuna) som gjort flest mål. 

Är det någon match som sticker ut målmässigt i karriären?

– Det är nog när jag gjorde sex mål mot Aneby och då vi (Gullringen) vann med 6–0.

Året var 2006, i division tre. Den säsongen gjorde Wickström, eller Gustavsson som han då hette, 30 mål. 

undefined
Här gör Jimmi Wickström ett av sina 136 mål under 2010-talet.

Rekordnoteringen hittar vi däremot en annan säsong, i en annan klubb. Säsongen 2014 gjorde Wickström mäktiga 36 mål för Storebro IF i division sex. 

Vilken anfallare har du haft bäst samarbete med genom åren?

– "Thure" (Rickard Thuresson). Vi passade jäkligt bra ihop och valde rätt löpningar för varandra. Och herregud vad vi sprang. Vi var nog inte roliga att möta som lag under de där åren i Vimmerby. Vi var också ett sjukt bra gäng. Jag är säker på att glädjen i gruppen betydde massor för våra framgångar. Har man inte roligt i ett lag tror jag det lätt kan bli så att man inte tar den där sista, viktiga löpningen för varandra.

Trots att Jimmi fyller 40 senare i år, så är karriären inte över. Han har återvänt till Storebro IF. Men det är inte säkert att det blir så mycket fotboll för hans del.

– Vi får se hur mycket fotboll det blir. Det finns andra saker som jag prioriterar högre nu för tiden. 

I framtiden kan han mycket väl tänka sig att bli tränare – och allra helst kanske anfallstränare. 

– När tiden finns så...absolut. Jag har lite idéer på hur jag skulle vilja göra, som jag tror skulle funka bra. Men så säger väl alla som inte är tränare, haha.

Här är lokalfotbollens 20 bästa målskyttar på 2010-talet.

Utöver i Vimmerby och Storebro, spelade Jimmi Wickström även i BK Boston under 2010-talet.
Utöver i Vimmerby och Storebro, spelade Jimmi Wickström även i BK Boston under 2010-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!