Hennes vänsterfot kan bli guld värd i VM

Det finns inga enkla genvägar till den perfekta hörnan. Jonna Anderssons ständiga nötande efter träningar har gjort att fasta situationer på nytt blivit Sveriges viktigaste anfallsvapen. –Det krävs mycket för att vi inte ska göra mål där, säger vänsterbacken.

Sveriges Jonna Andersson under lördagens gruppspelsmatch mot Italien i VM. Tre av Anderssons hörnor ledde till mål i 5–0-segern.

Sveriges Jonna Andersson under lördagens gruppspelsmatch mot Italien i VM. Tre av Anderssons hörnor ledde till mål i 5–0-segern.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-30 06:00

Ända sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten för sex år sedan har fasta situationer varit ett signum för det svenska fotbollslandslaget. Exempelvis gjorde Sverige fler än hälften av sina 40 mål i kvalet till EM 2022 på just fasta situationer, allra oftast på hörna.

Men det tidigare så effektiva vapnet har hackat en del det senaste året – fram till nu.

För om EM i fjol blev en besvikelse – Sverige gjorde bara tre mål på 35 hörnor, och inget på en direkt nick – har VM blivit en formidabel succé. 20 svenska hörnor har redan gett fyra mål framåt.

Större självförtroende

Det är ingen tillfällighet, säger Hammarbybacken Jonna Andersson vars hörnor låg bakom tre av målen i lördagens 5–0-seger mot Italien.

– Det har blivit väldigt mycket träning, framför allt inför förra mästerskapet lade jag ner väldigt mycket tid. Sedan har det blivit att jag kontinuerligt tränat väldigt mycket hemma, säger Andersson.

TT: Men varför funkar det nu och inte på EM?

– Med mer träning tror jag att jag har fått mer självförtroende och tro på mig själv. Det är otroligt viktigt, det är en annan typ av tillslag än på rullande boll eller ett inlägg eller inspel. Jag tror generellt att det handlar om mer träning.

Hon berättar att hon ofta och gärna stannar kvar efter träningarna, både med Hammarby och i landslaget, för att nöta inlägg. Efter VM-träningarna är det oftast Magdalena Eriksson och Amanda Ilestedt, vars huvuden Andersson oftast försöker pricka på match, som gör henne sällskap.

Skapar trygghet

– Vi har tränat på ganska mycket med hörnor och offensiva fasta situationer, för det är ett stort vapen vi har och en styrka för oss. Det kan vara ett sätt att luckra upp ett försvar, att få dit en boll på det sättet, säger Magdalena Eriksson.

De båda mittbackstornen vet att när Andersson lägger upp bollen vid hörnflaggan så är utsikterna för svenskt mål stora.

– Bollen kommer dit den ska. Man vet att om hon ska sätta den på bakre, då sätter hon den på bakre, är det en variant så gör hon den varianten. Det skapar en trygghet i truppen att ha spelare som man kan lita på så mycket som man kan lita på Jonna, säger Eriksson.

Men framgången är inte strängt knuten till Anderssons känsliga vänsterfot. När Sverige får hörna från andra sidan levererar i första hand Kosovare Asllani samma precisa inspel.

Mittbacken Amanda Ilestedt har stått för en sensationell målfest i VM, och alla hennes tre mål har kommit till på samma hörnvariant – ett inspel mot första stolpen. Två gånger har hon nickat in Anderssons hörnor, en gång Asllanis, och för Ilestedt spelar det ingen roll från vilket håll inspelet kommer.

– Nej. Det gör det faktiskt inte. De kommer dit de ska, och det gör det enkelt för oss där inne i boxen, säger Ilestedt.

"Världsklasspelare"

Nu vet motståndarna vilken hörnvariant Sverige föredrar, men det verkar inte spela någon roll. Italien hade ändå ingen möjlighet att stoppa målen, så det är bara att fortsätta i samma spår, säger Kosovare Asllani.

– Ja, ja. Hundra procent, säger Milanmittfältaren.

– Vi har världsklasspelare i boxen och världsklass på dem som lägger dem. Vi har kört dem i väldigt många år och vi får ofta utdelning på dem. Så det är ingenting som vi kommer att sluta med.

Jonna Andersson gjorde sin 82:a A-landskamp mot Italien men har, precis som Amanda Ilestedt, varit lite av en doldis i det svenska landslaget. Sedan flytten från storlaget Chelsea till damallsvenska Hammarby förra året har dock 30-åringen fått ett lyft i karriären.

Nu kan hennes hörnor bli guld värda i VM.

Svensk glädjehög efter att Amanda Ilestedt nickat in Jonna Anderssons hörna till 1–0 i lördagens VM-match mot Italien.
Svensk glädjehög efter att Amanda Ilestedt nickat in Jonna Anderssons hörna till 1–0 i lördagens VM-match mot Italien.
Fakta: Jonna Andersson

Född: 2 januari 1993 (30 år) i Mjölby.

Position: vänsterback.

Klubb: Hammarby.

A-landskamper/mål: 82/3.

Tidigare klubbar: Linköping 2009–2017, Chelsea 2018–2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!