Heta känslor när United vann derbyt

Det blev heta känslor i Manchesterderbyt i Premier League-fotbollen. Ett omdiskuterat mål gjorde att United kunde vända underläge till seger. –Det är en typ av bedrägeri i realtid, säger Erik Niva i Viaplays studio.

Manchester Uniteds Bruno Fernandes satte kvitteringen i Manchesterderbyt efter att Marcus Rashford släppt bollen i skottögonblicket.

Fotboll2023-01-14 15:47

Det mesta, om inte allt, i derbyt kom att handla om Uniteds kvitteringsmål i den 78:e minuten.

Casemiro skickade en lång passning mot Marcus Rashford som kom ensam mot Citys mål. Men precis i skottögonblicket, innan han nuddat bollen, släppte Rashford den till lagkamraten Bruno Fernandes som skickade in 1–1.

Och tur var väl det för United. En lång diskussion följde sedan om målet skulle dömas bort eller ej, Rashford var nämligen klart offside. Eftersom han inte rört bollen dömde domaren mål, ett beslut som City högljutt protesterade mot då man menade att Rashford stört spelet.

"Känner sig lurad"

– När du läste upp reglerna, så är det ju fel. Jag blir nästan irriterad. Man ser ju hur förbannade spelarna är, man känner sig lurad. Jag förstår inte hur de inte blåser, säger Fredrik Ljungberg i Viaplays studio.

– Jag har all förståelse i världen för den upprördheten som Manchester City kommer att fortsätta visa upp nu, för den är befogad och berättigad. Det kan vara en av de mest utslagsgivande sekvenserna under hela den här ligasäsongen. Det är en typ av bedrägeri i realtid, säger Erik Niva.

Fem minuter senare kunde Rashford själv peta in segermålet efter förarbete från Alejandro Garnacho. Det var Rashfords sjunde mål på lika många matcher efter VM uppehållet.

Då spelade Jack Grealish mål efter en timmes spel inte längre någon roll för gästerna som var ursinniga på domaren efter matchen.

Rashfords mål skickade upp United på andraplatsen i Premier League-tabellen, bara en poäng bakom just City. Upp till tabelltoppande Arsenal är det dock fortfarande en bit. Londonlaget är fem respektive sex poäng före Manchesterlagen, med en match mindre spelad.

Tungt för Liverpool-lagen

Längre ner i tabellen fortsätter Liverpool att ha det tungt. Borta mot Brighton åkte laget på sin andra förlust på fyra ligamatcher efter VM-uppehållet, i de olika cuperna har det dessutom blivit förlust och kryss.

Brighton ägde matchen från första till sista minuten. Två mål från Solomon March och ett från Danny Welbeck sänkte "The Reds" och gör att lagen byter plats i tabellen. Brighton går därmed upp på sjunde.

Liverpools lokalrival Everton hade inte heller någon lysande afton hemma mot tabelljumbon Southampton. Laget förlorade med 1–2 och fortsätter att gå kräftgång genom säsongen. Man är nu näst sist i tabellen, på samma poäng som både Southampton och West Ham.

Tidigare under dagen hade Evertons styrelse avråtts från att gå på matchen då missnöjda supportrar riktat "trovärdiga hot" mot dem.

Missnöjda Evertonsupportrar mötte spelarbussarna inför matchen mot Southampton.