Hiens tunga skadebesked – men Helander tillbaka

Janne Andersson får klara sig utan Isak Hien borta mot Belgien i EM-kvalet om knappt två veckor. Veronabacken missar måstematchen där Sverige ska försöka gripa det sista lilla halmstrået som återstår. –Jag är besviken över att chansen är så liten. Men chansen finns och den ska vi försöka ta, säger Andersson.

Veronaförsvararen Isak Hien (till höger), här i en duell med Milans Olivier Giroud, är skadad och missar Sveriges ödeskval mot Belgien.

Veronaförsvararen Isak Hien (till höger), här i en duell med Milans Olivier Giroud, är skadad och missar Sveriges ödeskval mot Belgien.

Foto: Luca Bruno/AP/TT

Fotboll2023-10-04 12:15

Sverige måste vinna för att fortfarande ha en teoretisk chans att nå fotbolls-EM nästa år. Tre poäng är också nödvändigt om inte Janne Anderssons dagar som förbundskapten ska vara räknade.

I måndags gick Svenska fotbollförbundet ut med beskedet att Andersson lämnar posten om landslaget misslyckas med att kvala in till EM-slutspelet 2024.

Han är högst medveten om att mycket talar för att inte ens en seger borta mot Belgien kommer att räcka. Men han finner inspiration i matcher som helgens allsvenska möte mellan Sirius och Degerfors, där hemmalaget vände 0–2 till 3–2 på tilläggstid.

– Man kan alltid diskutera generellt: Hur stor är chansen? I söndags satt jag och tittade på Sirius–Degerfors när klockan slog 90. Hur stor var chansen att Sirius skulle vinna den matchen? Fotbollsmatcher avgörs på fotbollsplanen, och så länge det finns en chans så finns det en chans, säger Janne Andersson.

Bekymmer i backlinjen

Beskedet om Isak Hien kommer dock olägligt. 24-åringen fanns inte med i Veronas 0–0-match mot Atalanta i Serie A i helgen, och nu lämnar han också ett hål efter sig i det svenska mittförsvaret.

Hien startade senast mot Österrike och ses just nu som det starkaste alternativet bredvid givne Victor Nilsson Lindelöf.

Hjalmar Ekdal, Emil Krafth och Joakim Nilsson är andra backar som saknas sedan tidigare. Även Ken Sema har dragits med skadeproblem på slutet. Den sistnämnde finns dock med i truppen.

– Han är kraftigt på väg tillbaka. Sedan om han spelar till helgen, det kan vara tveksamt. Skulle det vara så att han inte hinner i kapp så får vi ta in en ersättare. Men min bild är att han ska kunna vara med och träna nästa vecka, säger Andersson.

Ludwig Augustinsson, numera i Anderlecht, är tillbaka i truppen. Och för första gången på ett och ett halvt år är Filip Helander med igen. Mittbacken har haft stora skadeproblem, men spelar regelbundet igen, i danska Odense.

Larsson får chansen

Bland mittfältarna sticker Hugo Larsson ut. Den 19-årige mittfältstalangen, ny i tyska Frankfurt den här säsongen, har gjort två A-landskamper i år – senast mot Nya Zeeland i juni – men kan nu få göra tävlingsdebut. Han kniper en plats på bekostnad av Jesper Karlström, som var med senast.

– Han (Larsson) har gjort det jättebra. Han var med för att se och lära i juni, när vi tog ut en lite större trupp. Och så åkte han hem efter matchen mot Nya Zeeland. Där var han bra. Sedan kom han till Frankfurt men var sjuk i samband med den senaste samlingen, därför blev det U21 den gången säger Janne Andersson.

Förutom ödesmatchen mot Belgien i Bryssel den 16 oktober tar Sverige emot Moldavien i en landskamp på Friends arena torsdagen den 12 oktober.

Filip Helander, tillbaka i landslagstruppen för första gången sedan i mars 2022. Arkivbild.
Filip Helander, tillbaka i landslagstruppen för första gången sedan i mars 2022. Arkivbild.
Fakta: Truppen

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Viktor Johansson, Rotherham.

Försvarare: Ludwig Augustinsson, Anderlecht, Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin, Filip Helander, Odense, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Ken Sema, Watford, Emil Holm, Atalanta, Gustaf Lagerbielke, Celtic, Carl Starfelt, Celta Vigo.

Mittfältare/anfallare: Anthony Elanga, Nottingham, Mattias Svanberg, Wolfsburg, Hugo Larsson, Frankfurt, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Dejan Kulusevski, Tottenham, Jens Cajuste, Napoli, Albin Ekdal, Spezia, Emil Forsberg, Leipzig, Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Samuel Gustafson, Häcken, Jesper Karlsson, Bologna, Robin Quaison, al-Ettifaq, Marcus Rohdén, Karagümrük, Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon, Alexander Isak, Newcastle.


Fakta: Så fortsätter EM-kvalet

13 oktober: Österrike–Belgien (20.45), Estland–Azerbajdzjan (20.45)

16 oktober: Belgien–Sverige (20.45), Azerbajdzjan–Österrike (18.00)

16 november: Azerbajdzjan–Sverige (18.00), Estland–Österrike (18.00)

19 november: Sverige–Estland (18.00), Belgien–Azerbajdzjan (18.00).

Läget inför avslutningen:

+ Belgien och Österrike, etta och tvåa i gruppen, håller slutspelsplatserna på 13 poäng.

+ Sverige är trea på sex poäng.

+ De två främsta lagen i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League. Sverige är inte aktuellt för playoff på grund av den svaga insatsen i Nations League 2022.

+ Sverige kan maximalt nå 15 poäng.

+ För att Sverige ska nå EM får endera Belgien eller Österrike inte ta mer än en poäng på sina återstående tre matcher.

+ Vid lika antal poäng avgör inbördes möten, inte målskillnad. Österrike är via sina två segrar (2–0 och 3–1) före Sverige i inbördes möten. Belgien vann med 3–0 i Solna i mars och har inför matchen i Bryssel en kraftig fördel i inbördes möten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!